fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5efaae56-4ce3-4392-9b75-8d08b44fbd79
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka

Przygotowanie

  • Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Mięso oczyszczamy i kroimy w trójkąty
  • Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż przestanie być surowe i się lekko zarumieni)
  • Pomidorka kroimy na pół
  • Z szynki wycinamy kółko, a w nim dwa małe kółka
  • Z ogórka wycinamy skórkę o podłużnym kształcie
  • Z papryki żółtej wycinamy kwadracik
  • Z papryki czerwonej wycinamy kawałek na kształt kokardki
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Na talerz nakładamy ziemniaki i formujemy w okrąg, a następnie dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt świnki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (75 g)
  • Kurczak pierś (50 g)
  • Pomidor koktajlowy (20 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (5 g)
  • Papryka czerwona (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Sałata karbowana (1 g)
  • Ocet balsamiczny (1 ml)
  • Ogórek długi (1 g)
  • Papryka żółta (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bałwan śniegowy z ryżu

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i gwiazdki Brokuł dzielimy na małe różyczki…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (a najlepiej na kilka godzin). Na maśle smażymy pokrojoną cienko marchewkę (można do tego użyć…

WIĘCEJ >

Wątróbka z cebulką

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 20-25 minut (aż robi się szklista i lekko zarumieniona) Następnie ściągamy cebulę z palnika Wątróbkę oczyszczamy i każdy kawałek…

WIĘCEJ >

Paszteciki z indykiem

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy cebulę oraz zieleninę i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >