Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka
Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka
Przygotowanie
- Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Mięso oczyszczamy i kroimy w trójkąty
- Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż przestanie być surowe i się lekko zarumieni)
- Pomidorka kroimy na pół
- Z szynki wycinamy kółko, a w nim dwa małe kółka
- Z ogórka wycinamy skórkę o podłużnym kształcie
- Z papryki żółtej wycinamy kwadracik
- Z papryki czerwonej wycinamy kawałek na kształt kokardki
- Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Na talerz nakładamy ziemniaki i formujemy w okrąg, a następnie dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt świnki, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (75 g)
- Kurczak pierś (50 g)
- Pomidor koktajlowy (20 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (5 g)
- Papryka czerwona (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Sałata karbowana (1 g)
- Ocet balsamiczny (1 ml)
- Ogórek długi (1 g)
- Papryka żółta (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w półplastry Pomidorki kroimy na połówki Paprykę kroimy z paseczki…
WIĘCEJ >Wołowina curry po tajsku
Do rondla wlewamy 1/8 ilości mleka i zagotowujemy Dodajemy pastę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy cukier oraz sos sojowy i gotujemy przez ok. 1 minutę Wlewamy pozostałe mleko oraz bulion…
WIĘCEJ >Galaretka drobiowa z warzywami
Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne…
WIĘCEJ >Pasta z buraków
Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu całość zmiksować i doprawić.
WIĘCEJ >