fbpx
logo
Szukaj
open close

Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5efaae56-4ce3-4392-9b75-8d08b44fbd79
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka

Przygotowanie

  • Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Mięso oczyszczamy i kroimy w trójkąty
  • Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż przestanie być surowe i się lekko zarumieni)
  • Pomidorka kroimy na pół
  • Z szynki wycinamy kółko, a w nim dwa małe kółka
  • Z ogórka wycinamy skórkę o podłużnym kształcie
  • Z papryki żółtej wycinamy kwadracik
  • Z papryki czerwonej wycinamy kawałek na kształt kokardki
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Na talerz nakładamy ziemniaki i formujemy w okrąg, a następnie dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt świnki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (75 g)
  • Kurczak pierś (50 g)
  • Pomidor koktajlowy (20 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (5 g)
  • Papryka czerwona (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Sałata karbowana (1 g)
  • Ocet balsamiczny (1 ml)
  • Ogórek długi (1 g)
  • Papryka żółta (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Warzywa grillowane i szynka parmeńska

Wszystkie warzywa kroimy w plastry Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony (aż warzywa trochę zmiękną) Warzywa przenosimy na talerz, a obok kładziemy szynkę

WIĘCEJ >

Mango

Mango umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki

WIĘCEJ >

Sorbet ananasowy z miętą

Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cukier się rozpuści i utworzy syrop)…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy rosołem i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >