Ryżowy piesek
Ryżowy piesek
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Z szynki wycinamy kawałki na kształt uszek i kokardy
- Sałatę rwiemy na małe kawałki
- Ogórka kroimy w plastry
- Oliwki kroimy w paski
- Z papryki żółtej wycinamy małe kółko
- Z papryki czerwonej wycinamy kawałki na kształt języka i kokardki
- Pomidorka kroimy na pół
- Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i formujemy na kształt głowy pieska
- Następnie dekorujemy ryż pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (100 g)
- Pomidor koktajlowy (10 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (7 g)
- Papryka czerwona (3 g)
- Sałata karbowana (1 g)
- Ogórek kiszony (1 g)
- Oliwki czarne (1 g)
- Papryka żółta (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą
Pasta z awokado Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę) Pieczony batat z…
WIĘCEJ >Smażony łosoś
Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie rybę przyprawiamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie
Makaron gotujemy krócej o 2-3 minuty niż wg instrukcji na opakowaniu (ponieważ makaron dojdzie w sosie) Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) i dorzucamy do makaronu ok. 3-4 minuty przez końcem gotowania Do miski…
WIĘCEJ >