Ryżowy kotek
Ryżowy kotek
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Z papryki czerwonej i szynki wycinamy kawałki na kształt kokardki i ust
- Z papryki żółtej wycinamy małe kółko
- Z ogórka wycinamy kawałki na kształt oczek i wąsów
- Pomidorka kroimy na pół
- Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i formujemy kotka
- Następnie dekorujemy ryż pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (100 g)
- Pomidor koktajlowy (10 g)
- Papryka czerwona (5 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (5 g)
- Ogórek długi (3 g)
- Sałata karbowana (2 g)
- Papryka żółta (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni
Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru Pora kroimy wzdłuż na pół, płuczemy, kroimy w półksiężyce i dodajemy do warzyw Mięso kładziemy…
WIĘCEJ >Faszerowane piersi z indyka
Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…
WIĘCEJ >Ratatouille
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…
WIĘCEJ >Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >