Fasolka szparagowa z szynką i czosnkiem
Fasolka szparagowa z szynką i czosnkiem
Przygotowanie
- Fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (do miękkości)
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Szynkę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy czosnek i szynkę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Fasolkę odcedzamy, dodajemy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i przenosimy na półmisek
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z fasolką szparagową.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (500 g)
- Cebula (105 g)
- Szynka parmeńska (75 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dziecięcy pancake – miś
Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i syropem klonowym) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Banana obieramy…
WIĘCEJ >Pikantny indyk na sałacie
Delikatnie usuwamy z sałaty głąb, pozostałą część wkładamy do miski z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut (dzięki temu liście będzie łatwiej oddzielać Liście sałaty rozdzielamy i kilka najlepszych liści przycinamy nożyczkami do…
WIĘCEJ >Młode cebulki duszone w czerwonym winie
Cebulki obieramy ze skórki, następnie z każdej cebulki odkrawamy podstawę i górną część szczypioru (przy cebulkach pozostawiamy 3-4 cm szczypioru), po czym cebulki płuczemy i osuszamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulki i mieszamy do…
WIĘCEJ >Bataty z cynamonem
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (tak aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały) Następnie bataty odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >