Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi
Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi
Przygotowanie
- Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy płatki migdałowe, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy fasolkę, zieleninę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem fasolki szparagowej.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (300 g)
- Cebula (105 g)
- Płatki migdałowe (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z egzotyczną nutką
Do rondla wlewamy sok i bulion, dodajemy dżem oraz mąkę i całość dokładnie mieszamy, tak aby mąka się całkowicie rozpuściła Następnie stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami
Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni
Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy pestkami dyni
WIĘCEJ >