Omlet z fasolką szparagową
Omlet z fasolką szparagową
Przygotowanie
Fasolka szparagowa
- Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy fasolkę oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
Omlet
- Jaja wybijamy do miski, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Cały czas mieszając dolewamy mleko i dosypujemy mąkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wylewamy połowę masy jajecznej i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj)
- Omlet zsuwamy na talerz, na jedną połowę nakładamy fasolkę i składamy omleta na pół
- To samo robimy z drugą połową masy jajecznej
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów.
Autor
Lista składników
Fasolka szparagowa
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (300 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Omlet
- Jajo kurze (204 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…
WIĘCEJ >Sałatka z prosciutto
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…
WIĘCEJ >Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…
WIĘCEJ >Zielony koktajl jagodowy
Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu
WIĘCEJ >