fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowana cukinia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52052cfd-01f3-419f-badf-2c0d9a417f1a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Faszerowana cukinia

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • 1/3 ilości cukinii ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ, który następnie drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy startą cukinię oraz miąższ i smażymy przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Dodajemy zieleninę, skórkę z cytryny oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki cukinii, a następnie układamy na blachę i posypujemy serem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Upieczoną cukinię posypujemy przyprawami (papryką słodką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (900 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorowy kurczak z chili

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wylewamy pomidory, układamy na nich cebulę i chili,…

WIĘCEJ >

Sałatka bazowa

Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią i bakłażanem

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry Cukinię kroimy w skośne plastry Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana oraz cukinii i grillujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy krewetki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)…

WIĘCEJ >