fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowana cukinia

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-145
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowana cukinia

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • 1/3 ilości cukinii ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ, który następnie drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy startą cukinię oraz miąższ i smażymy przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Dodajemy zieleninę, skórkę z cytryny oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki cukinii, a następnie układamy na blachę i posypujemy serem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Upieczoną cukinię posypujemy przyprawami (papryką słodką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (900 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z czereśniami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Jajo w naleśniku gryczanym

W garnku rozpuszczamy tłuszcz, a następnie wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki (1/3 ilości jaj), całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Rozgrzewamy patelnię i smarujemy małą ilością tłuszczu Naleśniki smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Dziecięce parówki – dżdżownice

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Parówkę kroimy na pół i każdą połówkę nacinamy, tak jakbyśmy chcieli pokroić w plastry Ogórka kroimy wzdłuż na plastry, a następnie każdy plaster nacinamy w paski Wszystkie…

WIĘCEJ >

Jeżyny

Jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >