fbpx
logo
Szukaj
open close

Faszerowana cukinia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52052cfd-01f3-419f-badf-2c0d9a417f1a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Faszerowana cukinia

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • 1/3 ilości cukinii ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ, który następnie drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy startą cukinię oraz miąższ i smażymy przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Dodajemy zieleninę, skórkę z cytryny oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki cukinii, a następnie układamy na blachę i posypujemy serem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Upieczoną cukinię posypujemy przyprawami (papryką słodką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (900 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cukinia nadziewana farszem bolońskim

Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (…)

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami

Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy (…)

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 (…)

WIĘCEJ >

Cukinia z łagodnym z farszem

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki. Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy (…)

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki (…)

WIĘCEJ >