Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- 1/3 ilości cukinii ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ, który następnie drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy startą cukinię oraz miąższ i smażymy przez ok. 5 minut (do miękkości)
- Dodajemy zieleninę, skórkę z cytryny oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki cukinii, a następnie układamy na blachę i posypujemy serem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Upieczoną cukinię posypujemy przyprawami (papryką słodką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (900 g)
- Cebula (105 g)
- Ser żółty (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.