Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- 1/3 ilości cukinii ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ, który następnie drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy startą cukinię oraz miąższ i smażymy przez ok. 5 minut (do miękkości)
- Dodajemy zieleninę, skórkę z cytryny oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki cukinii, a następnie układamy na blachę i posypujemy serem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Upieczoną cukinię posypujemy przyprawami (papryką słodką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (900 g)
- Cebula (105 g)
- Ser żółty (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pomidorowy kurczak z chili
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wylewamy pomidory, układamy na nich cebulę i chili,…
WIĘCEJ >Sałatka bazowa
Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…
WIĘCEJ >Makaron z cukinią i bakłażanem
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry Cukinię kroimy w skośne plastry Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana oraz cukinii i grillujemy…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy krewetki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)…
WIĘCEJ >