fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta szparagowa

Fritatta szparagowa

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy)
  • Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
  • Następnie kroimy por w półksiężyce
  • Czosnek kroimy w plastry
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por, czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szparagi
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Podnosimy pokrywkę
  • Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
  • Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
  • Masę jajeczną wylewamy na patelnię
  • Dodajemy pomidorki
  • Mieszamy cały czas przez około pół minuty
  • Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 min
  • Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest BARDZO gorąca)
  • Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
  • Czekamy 5 min
  • Kroimy i nakładamy na talerze

Autor

Ajwendieta
Czas:
Składniki: 0
Porcje:
Trudność:

Lista składników

Potrzebny sprzęt

Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na połówki Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti W garnku…

WIĘCEJ >

Bulion kostny

Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody) Gotujemy na małym ogniu od 8 do…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >