Frittata z sowami (kaniami)
Frittata z sowami (kaniami)
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
- Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
- Dodać pokrojone grzyby
- W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
- Mocno roztrzepać jajka rózgą lub widelcem
- Wlać masę jajeczną na patelnię
- Mieszać aż jajka się lekko zetną
- Włożyć do piekarnika
- Piec 20 min
- Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do lekkiego wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik diety dopasować do aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Frittata musi odpocząć przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika, tak by jajka wchłonęły całą wilgoć i by stała się bardziej stała.
Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika nie powinna mieć drewnianej, ani plastikowej rączki, tylko metalową.
Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem.
Jeśli nie posiadamy dużej patelni – możemy przesmażyć cebulę oraz grzyby, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy jajka i mieszamy. Jednak w tym przypadku trzeba będzie piec frittatę o 10 minut dłużej.
Autor
Lista składników
- 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
- 2 sowy/kanie (ok. 100 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątróbka z kurkami
Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…
WIĘCEJ >Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką
wstawić garnek z wodą na gaz topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…
WIĘCEJ >Paprykarz szczeciński z chlebem
Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…
WIĘCEJ >Zielona zimowa zupa
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…
WIĘCEJ >