fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z sowami (kaniami)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c704373-fb75-460a-8af9-f65972198a3b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata z sowami (kaniami)

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać pokrojone grzyby
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą lub widelcem
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do lekkiego wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik diety dopasować do aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Frittata musi odpocząć przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika, tak by jajka wchłonęły całą wilgoć i by stała się bardziej stała.
Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika nie powinna mieć drewnianej, ani plastikowej rączki, tylko metalową.
Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem.

Jeśli nie posiadamy dużej patelni – możemy przesmażyć cebulę oraz grzyby, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy jajka i mieszamy. Jednak w tym przypadku trzeba będzie piec frittatę o 10 minut dłużej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
  • 2 sowy/kanie (ok. 100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka z kurkami

Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…

WIĘCEJ >

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

wstawić garnek z wodą na gaz   topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę  cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >