Frittata z sowami (kaniami)
Frittata z sowami (kaniami)
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
- Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
- Dodać pokrojone grzyby
- W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
- Mocno roztrzepać jajka rózgą lub widelcem
- Wlać masę jajeczną na patelnię
- Mieszać aż jajka się lekko zetną
- Włożyć do piekarnika
- Piec 20 min
- Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do lekkiego wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Kania sowa (świeża) (100 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryba z warzywami
Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno siekamy. Warzywa delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając kolejno czosnek, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem….
WIĘCEJ >Pasta jajeczna
Jajka gotujemy (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 8 minut). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dolewamy mleko…
WIĘCEJ >Chleb z kminkiem i chili
Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsypać nasiona kminku. Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok….
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym
Cebulę obrać i pokroić. Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie…
WIĘCEJ >