fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z sowami (kaniami)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c704373-fb75-460a-8af9-f65972198a3b-1

Frittata z sowami (kaniami)

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać pokrojone grzyby
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą lub widelcem
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do lekkiego wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik diety dopasować do aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Frittata musi odpocząć przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika, tak by jajka wchłonęły całą wilgoć i by stała się bardziej stała.
Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika nie powinna mieć drewnianej, ani plastikowej rączki, tylko metalową.
Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem.

Jeśli nie posiadamy dużej patelni – możemy przesmażyć cebulę oraz grzyby, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy jajka i mieszamy. Jednak w tym przypadku trzeba będzie piec frittatę o 10 minut dłużej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
  • 2 sowy/kanie (ok. 100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosanki z kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…

WIĘCEJ >