fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z sowami (kaniami)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c704373-fb75-460a-8af9-f65972198a3b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata z sowami (kaniami)

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać pokrojone grzyby
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą lub widelcem
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do lekkiego wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Kania sowa (świeża) (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…

WIĘCEJ >