fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z sowami (kaniami)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c704373-fb75-460a-8af9-f65972198a3b-1

Frittata z sowami (kaniami)

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać pokrojone grzyby
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą lub widelcem
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do lekkiego wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik diety dopasować do aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Frittata musi odpocząć przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika, tak by jajka wchłonęły całą wilgoć i by stała się bardziej stała.
Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika nie powinna mieć drewnianej, ani plastikowej rączki, tylko metalową.
Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem.

Jeśli nie posiadamy dużej patelni – możemy przesmażyć cebulę oraz grzyby, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy jajka i mieszamy. Jednak w tym przypadku trzeba będzie piec frittatę o 10 minut dłużej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
  • 2 sowy/kanie (ok. 100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Dynia grillowana i jajo sadzone

Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >