fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gęsty dip guacamole

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbc894c14-f4da-491d-8b77-d9a155bdac80
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gęsty dip guacamole

Przygotowanie

  • Pomidora kroimy na pół i delikatnie go wyciskamy, aby usunąć z niego jak najwięcej soku i pestek
  • Aby usunąć z miąższu wszystkie pestki, możemy posłużyć się łyżeczką
  • Następnie kroimy miąższ w małą kostkę
  • Awokado kroimy na pół i usuwamy pestkę, po czym wydrążamy miąższ, przenosimy go do miski i rozgniatamy widelcem (tak aby nadal pozostały w nim kawałki)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z awokado
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z awokado
  • Do miski z awokado dodajemy pozostałe składniki (poza chipsami) i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Chipsy rozkładamy na formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty, aby lekko się podgrzały
  • Dip podajemy z chipsami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Awokado (200 g)
  • Chipsy kukurydziane (bio) (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Pomidor (100 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ze szczypiorkiem

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone w papryce

Paprykę kroimy w plastry (tak jak na załączonym obrazku) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry papryki, do wnętrz wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Marchew obieramy…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >