Gęsty dip guacamole
Gęsty dip guacamole
Przygotowanie
- Pomidora kroimy na pół i delikatnie go wyciskamy, aby usunąć z niego jak najwięcej soku i pestek
- Aby usunąć z miąższu wszystkie pestki, możemy posłużyć się łyżeczką
- Następnie kroimy miąższ w małą kostkę
- Awokado kroimy na pół i usuwamy pestkę, po czym wydrążamy miąższ, przenosimy go do miski i rozgniatamy widelcem (tak aby nadal pozostały w nim kawałki)
- Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z awokado
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z awokado
- Do miski z awokado dodajemy pozostałe składniki (poza chipsami) i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Chipsy rozkładamy na formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty, aby lekko się podgrzały
- Dip podajemy z chipsami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Awokado (200 g)
- Chipsy kukurydziane (bio) (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Pomidor (100 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.