Gęsty dip guacamole
Gęsty dip guacamole
Przygotowanie
- Pomidora kroimy na pół i delikatnie go wyciskamy, aby usunąć z niego jak najwięcej soku i pestek
- Aby usunąć z miąższu wszystkie pestki, możemy posłużyć się łyżeczką
- Następnie kroimy miąższ w małą kostkę
- Awokado kroimy na pół i usuwamy pestkę, po czym wydrążamy miąższ, przenosimy go do miski i rozgniatamy widelcem (tak aby nadal pozostały w nim kawałki)
- Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z awokado
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z awokado
- Do miski z awokado dodajemy pozostałe składniki (poza chipsami) i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Chipsy rozkładamy na formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty, aby lekko się podgrzały
- Dip podajemy z chipsami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Awokado (200 g)
- Chipsy kukurydziane (bio) (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Pomidor (100 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka ze szczypiorkiem
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….
WIĘCEJ >Tarta kokosowa z musem śliwkowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >Jaja sadzone w papryce
Paprykę kroimy w plastry (tak jak na załączonym obrazku) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry papryki, do wnętrz wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Marchew obieramy…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >