Grasica smażona na maśle ze szparagami
					Grasica smażona na maśle ze szparagami
Przygotowanie
Grasica:
- Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
 - Przygotowujemy miskę z zimną wodą
 - Wrzucamy grasicę do wrzątku
 - Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min
 - Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
 - Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
 - Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
 - Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
 - Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 min z każdej strony
 - Lekko solimy i pieprzymy
 - Przekładamy grasice na talerz, obok kładziemy szparagi i polewamy masłem z patelni
 
Szparagi:
- Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało)
 - Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
 - Przygotowujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
 - Wrzucamy obrane szparagi
 - Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)
 
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Dopasuj potrawy do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj do piktogramów znajdujących sie powyżej.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia grasicy w prosty i smaczny sposób.
Autor
Lista składników
Grasica
- Cielęcina grasica (200 g)
 - Masło klarowane ghee (30 g)
 - Sól kłodawska (2.5 g)
 - Pieprz czarny (0.5 g)
 
Szparagi
- Szparag biały (120 g)
 - Szparag zielony (120 g)
 - Sól kłodawska (2.5 g)
 
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.











					
					
