fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowane steki z soją i imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c011cd614-a8d6-4035-9c91-74cae3d2fa26
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowane steki z soją i imbirem

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dolewamy sos oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso wkładamy do miski (niemetalowej) i zalewamy marynatą, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Marynatę przelewamy do rondla i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, po czym smarujemy mięso ciepłą marynatą i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Steki możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Azjatycka sałatka z sosem satay

Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe i smażymy cały czas mieszając do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >