fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowane steki z soją i imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c011cd614-a8d6-4035-9c91-74cae3d2fa26
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowane steki z soją i imbirem

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dolewamy sos oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso wkładamy do miski (niemetalowej) i zalewamy marynatą, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Marynatę przelewamy do rondla i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, po czym smarujemy mięso ciepłą marynatą i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Steki możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Stek w sosie musztardowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Grillowany stek z pieczarkami

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Orientalne steki teriyaki

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy Do miski (…)

WIĘCEJ >

Marynowany stek z antrykotu

Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną (…)

WIĘCEJ >

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go (…)

WIĘCEJ >