fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Orientalne steki teriyaki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-201
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Orientalne steki teriyaki

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy
  • Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie owijamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały sos sojowy, wino i wodę, dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do zbrązowienia), a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wlewamy mieszankę z sosem sojowym i delikatnie zeskrobujemy z dna pozostałości soków mięsa, aby połączyć z sosem
  • Sos podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu, aż zmniejszy objętość o połowę
  • Następnie zmniejszamy ogień, a na patelnię z powrotem kładziemy mięso i dusimy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (640 g)
  • Woda (115 ml)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Imbir korzeń (7 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Mąka kukurydziana (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Steki grillowane

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu Smażymy stek po 5 minut z obu stron Przyprawiamy solą i pieprzem Podajemy z dowolnymi warzywami

WIĘCEJ >

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…

WIĘCEJ >

Shakshouka

Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…

WIĘCEJ >

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w większą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w większą…

WIĘCEJ >