fbpx
logo
Szukaj
open close

Orientalne steki teriyaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce281371b-b62c-49a2-a21c-5ec0c9e44f68
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Orientalne steki teriyaki

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy
  • Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie owijamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały sos sojowy, wino i wodę, dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do zbrązowienia), a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wlewamy mieszankę z sosem sojowym i delikatnie zeskrobujemy z dna pozostałości soków mięsa, aby połączyć z sosem
  • Sos podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu, aż zmniejszy objętość o połowę
  • Następnie zmniejszamy ogień, a na patelnię z powrotem kładziemy mięso i dusimy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (640 g)
  • Woda (115 ml)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Imbir korzeń (7 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Mąka kukurydziana (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa paprykowo-kalarepowa

Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >