Orientalne steki teriyaki
Orientalne steki teriyaki
Przygotowanie
- Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy
- Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Następnie owijamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut
- Do osobnej miski wlewamy pozostały sos sojowy, wino i wodę, dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do zbrązowienia), a następnie przenosimy mięso na talerz
- Na patelnię wlewamy mieszankę z sosem sojowym i delikatnie zeskrobujemy z dna pozostałości soków mięsa, aby połączyć z sosem
- Sos podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu, aż zmniejszy objętość o połowę
- Następnie zmniejszamy ogień, a na patelnię z powrotem kładziemy mięso i dusimy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (640 g)
- Woda (115 ml)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Sos sojowy (30 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Imbir korzeń (7 g)
- Czosnek (5 g)
- Mąka kukurydziana (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa paprykowo-kalarepowa
Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…
WIĘCEJ >Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami
Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >