fbpx
logo
Szukaj
open close

Orientalne steki teriyaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce281371b-b62c-49a2-a21c-5ec0c9e44f68
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Orientalne steki teriyaki

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy
  • Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie owijamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały sos sojowy, wino i wodę, dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do zbrązowienia), a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wlewamy mieszankę z sosem sojowym i delikatnie zeskrobujemy z dna pozostałości soków mięsa, aby połączyć z sosem
  • Sos podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu, aż zmniejszy objętość o połowę
  • Następnie zmniejszamy ogień, a na patelnię z powrotem kładziemy mięso i dusimy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (640 g)
  • Woda (115 ml)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Imbir korzeń (7 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Mąka kukurydziana (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kasza jaglana

Kaszę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >

Chleb kakaowy

Do miski wsypujemy mąkę, kakao i drożdże, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wlewamy miód i wodę, mieszamy, po czym przelewamy mieszaninę do mąki z kakao i łączymy Jeśli ciasto jest zbyt suche…

WIĘCEJ >