fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek w sosie musztardowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-298
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Stek w sosie musztardowym

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy skórkę pomarańczową, musztardę i sos, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i przykrywamy pokrywką
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia)
  • Podczas smażenia mięsa, na małym ogniu podgrzewamy sos, do którego dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (720 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sos Worcestershire (6 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Sól morska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >

Nachos z grillowanym kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy…

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….

WIĘCEJ >