fbpx
logo
Szukaj
open close

Stek w sosie musztardowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cabfa10a6-ed6e-444e-a7dc-b41a8a4269a7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Stek w sosie musztardowym

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy skórkę pomarańczową, musztardę i sos, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i przykrywamy pokrywką
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia)
  • Podczas smażenia mięsa, na małym ogniu podgrzewamy sos, do którego dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (720 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sos Worcestershire (6 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Sól morska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem

Udziec powinien być w jednym kawałku Czosnek kroimy na pół W udźcu robimy kilka nacięć i w każde nacięcie wkładamy gałązki rozmarynu oraz czosnek Skórę udźca nacieramy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Następnie…

WIĘCEJ >

Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i kroimy w trójkąty Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy z…

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Sałatka luizjańska

Fasolę wrzucamy do miski, zalewamy wodą (1 l wody na 150 g fasoli), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz., aby fasola się namoczyła Po tym czasie fasolę odcedzamy W rondlu zagotowujemy…

WIĘCEJ >