fbpx
logo
Szukaj
open close

Soczysty stek z pieprzem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d03b68b-70ea-4b31-a109-103312942ddc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty stek z pieprzem

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy sok z cytryny i limonki, dodajemy skórki i dokładnie mieszamy
  • Do powstałej marynaty wkładamy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki ok. 15 minut szybciej, aby osiągnął temp. pokojową
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy tłuszcz (masło), dodajemy czosnek oraz zieleninę i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miskę do lodówki
  • Do plastikowej torebki wsypujemy przyprawy (pieprz i sól) i rozgniatamy wałkiem
  • Mięso wyciągamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i jedną stronę każdego kawałka mięsa grubo posypujemy pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-10 minut (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Z patelni ściągamy mięso i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wlewamy zalewę, wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem z pieczarkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (640 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Masło (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (60 g)
  • Sok z limonki (bio) (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Limonka – skórka (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczany kotek

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ogórka kroimy w plastry Oliwkę i pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałek na kształt uśmiechu Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti gryczane z oliwą, pomidorami i rukolą

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pomidorki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Wrzucamy makaron i…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >

Steki z tuńczyka z sezamem

Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Rybę kroimy wzdłuż na pół (tak aby z kawałka powstały dwa cieńsze kawałki) Do miski wsypujemy sezam, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Następnie przesypujemy…

WIĘCEJ >