fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Soczysty stek z pieprzem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d03b68b-70ea-4b31-a109-103312942ddc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty stek z pieprzem

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy sok z cytryny i limonki, dodajemy skórki i dokładnie mieszamy
  • Do powstałej marynaty wkładamy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki ok. 15 minut szybciej, aby osiągnął temp. pokojową
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy tłuszcz (masło), dodajemy czosnek oraz zieleninę i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miskę do lodówki
  • Do plastikowej torebki wsypujemy przyprawy (pieprz i sól) i rozgniatamy wałkiem
  • Mięso wyciągamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i jedną stronę każdego kawałka mięsa grubo posypujemy pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-10 minut (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Z patelni ściągamy mięso i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wlewamy zalewę, wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem z pieczarkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (640 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Masło (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (60 g)
  • Sok z limonki (bio) (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Limonka – skórka (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowa komosanka

Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Chleb z plantanów

Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piec do lekkiego przyrumienienia około…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >