fbpx
logo
Szukaj
open close

Stek nowojorski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45010a36-62b4-4a9e-a814-6d5c9d875810
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Stek nowojorski

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy przyprawy (tymianek, oregano, paprykę i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i nacieramy z każdej strony przyprawami
  • Następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki, posypujemy przyprawami (solą) i odkładamy na ok. 30 minut
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 7 minut
  • Następnie obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Stek możesz podawać z różnymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina antrykot (800 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brukselka z płatkami migdałowymi

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru) Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i…

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami

Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całego mleka Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gryczankę przenosimy do miski i dekorujemy miętą

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir i czosnek obieramy Imbir, czosnek i chili drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka…

WIĘCEJ >