fbpx
logo
Szukaj
open close

Stek nowojorski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45010a36-62b4-4a9e-a814-6d5c9d875810
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Stek nowojorski

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy przyprawy (tymianek, oregano, paprykę i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i nacieramy z każdej strony przyprawami
  • Następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki, posypujemy przyprawami (solą) i odkładamy na ok. 30 minut
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 7 minut
  • Następnie obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Stek możesz podawać z różnymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina antrykot (800 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Soczysty stek z pieprzem

Do miski wlewamy sok z cytryny i limonki, dodajemy skórki i dokładnie mieszamy Do powstałej marynaty wkładamy mięso i mieszamy, (…)

WIĘCEJ >

Marynowany stek z antrykotu

Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną (…)

WIĘCEJ >

Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki

Grillowana wołowina Z lodówki wyciągamy mięso i odkładamy na ok. 25-35 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową Następnie mięso solimy (…)

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie (…)

WIĘCEJ >

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go (…)

WIĘCEJ >