Stek nowojorski
Stek nowojorski
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy przyprawy (tymianek, oregano, paprykę i pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i nacieramy z każdej strony przyprawami
- Następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki, posypujemy przyprawami (solą) i odkładamy na ok. 30 minut
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 7 minut
- Następnie obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Stek możesz podawać z różnymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wołowina antrykot (800 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek suszony (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wieprzowina z ananasem
Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Dodajemy sos sojowy i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do…
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >Praliny daktylowe
Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…
WIĘCEJ >