fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marynowany stek z antrykotu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65a723c6-5a7c-4d14-b950-9ac2ee95eb9d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Marynowany stek z antrykotu

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm
  • Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną stronę mięsa w romby wzdłuż włókien, aby zapobiec zwijaniu się mięsa w czasie smażenia
  • Następnie wkładamy mięso do płytkiej miski (niemetalowej)
  • Do osobnej miski wrzucamy listki zieleniny, dodajemy przeciśnięty przez paskę czosnek, dolewamy ocet oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso polewamy powstała marynatą, posypujemy przyprawami (pieprzem) i dokładnie mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte
  • Następnie przykrywamy miskę folią i władamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie rozgrzewamy grill
  • Mięso kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy przez ok. 8-10 minut z każdej strony (aż uzyskamy pożądany stopień wysmażenia)
  • Ściągamy mięso z grilla, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut, a następnie kroimy w plasterki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina antrykot (700 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z bakaliami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 min (aż płatki staną się miękkie) Owsiankę przenosimy do misek i posypujemy bakaliami

WIĘCEJ >

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Dynię obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy dynię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Warzywa oprószamy mąką…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa z łososiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >