fbpx
logo
Szukaj
open close

Marynowany stek z antrykotu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65a723c6-5a7c-4d14-b950-9ac2ee95eb9d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Marynowany stek z antrykotu

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm
  • Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną stronę mięsa w romby wzdłuż włókien, aby zapobiec zwijaniu się mięsa w czasie smażenia
  • Następnie wkładamy mięso do płytkiej miski (niemetalowej)
  • Do osobnej miski wrzucamy listki zieleniny, dodajemy przeciśnięty przez paskę czosnek, dolewamy ocet oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso polewamy powstała marynatą, posypujemy przyprawami (pieprzem) i dokładnie mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte
  • Następnie przykrywamy miskę folią i władamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie rozgrzewamy grill
  • Mięso kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy przez ok. 8-10 minut z każdej strony (aż uzyskamy pożądany stopień wysmażenia)
  • Ściągamy mięso z grilla, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut, a następnie kroimy w plasterki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina antrykot (700 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – sówka

Z kanapki wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Groch z kapustą

Groch gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 godz. (do miękkości), a następnie odcedzamy Chili i zieleninę drobno siekamy Kapustę drobno szatkujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy nasiona gorczycy oraz przyprawy (kmin rzymski i curry)…

WIĘCEJ >

Pasta z bakłażana

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy bakłażany i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie robić się brązowa i pękać)…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (aż lekko zmiękną), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z gałązek rozmarynu zrywamy listki,…

WIĘCEJ >