Marynowany stek z antrykotu
Marynowany stek z antrykotu
Przygotowanie
- Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm
- Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną stronę mięsa w romby wzdłuż włókien, aby zapobiec zwijaniu się mięsa w czasie smażenia
- Następnie wkładamy mięso do płytkiej miski (niemetalowej)
- Do osobnej miski wrzucamy listki zieleniny, dodajemy przeciśnięty przez paskę czosnek, dolewamy ocet oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Mięso polewamy powstała marynatą, posypujemy przyprawami (pieprzem) i dokładnie mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte
- Następnie przykrywamy miskę folią i władamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie rozgrzewamy grill
- Mięso kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy przez ok. 8-10 minut z każdej strony (aż uzyskamy pożądany stopień wysmażenia)
- Ściągamy mięso z grilla, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut, a następnie kroimy w plasterki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Autor
Lista składników
- Wołowina antrykot (700 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka dziecięca – sówka
Z kanapki wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >Groch z kapustą
Groch gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 godz. (do miękkości), a następnie odcedzamy Chili i zieleninę drobno siekamy Kapustę drobno szatkujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy nasiona gorczycy oraz przyprawy (kmin rzymski i curry)…
WIĘCEJ >Pasta z bakłażana
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy bakłażany i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie robić się brązowa i pękać)…
WIĘCEJ >Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (aż lekko zmiękną), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z gałązek rozmarynu zrywamy listki,…
WIĘCEJ >