Grillowany stek z pieczarkami
Grillowany stek z pieczarkami
Przygotowanie
- Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
- Do naczynia płaskiego (niemetalowego) wkładamy mięso, dodajemy pieczarki, dolewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystko równomiernie pokryło się marynatą
- Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Rozgrzewamy patelnie grillową i smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
- Kładziemy mięso, posypujemy przyprawami (pieprzem) i smażymy przez ok. 5-8 minut z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
- Na patelnię kładziemy pieczarki, smarujemy pozostała marynatą i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Na talerze nakładamy mięso, a obok kładziemy pieczarki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Stek możesz udekorować zieleniną oraz przyprawami i podawać z warzywami np. ze świeżymi pomidorkami lub gotowaną fasolką szparagową.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (680 g)
- Pieczarka (świeża) (240 g)
- Sos sojowy (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
- Imbir korzeń (5 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Stek nowojorski
Do miski wsypujemy przyprawy (tymianek, oregano, paprykę i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i nacieramy z każdej strony przyprawami Następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 3 godz….
WIĘCEJ >Soczysty stek z pieprzem
Do miski wlewamy sok z cytryny i limonki, dodajemy skórki i dokładnie mieszamy Do powstałej marynaty wkładamy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki…
WIĘCEJ >Marynowany stek z antrykotu
Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną stronę mięsa w romby wzdłuż włókien, aby zapobiec zwijaniu się mięsa w czasie smażenia Następnie…
WIĘCEJ >Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki
Grillowana wołowina Z lodówki wyciągamy mięso i odkładamy na ok. 25-35 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową Następnie mięso solimy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 1-3 minuty z każdej…
WIĘCEJ >