fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowany stek z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce1a8cc4-58c4-4a73-b2aa-a242f8853f55
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowany stek z pieczarkami

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
  • Do naczynia płaskiego (niemetalowego) wkładamy mięso, dodajemy pieczarki, dolewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystko równomiernie pokryło się marynatą
  • Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Rozgrzewamy patelnie grillową i smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
  • Kładziemy mięso, posypujemy przyprawami (pieprzem) i smażymy przez ok. 5-8 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Na patelnię kładziemy pieczarki, smarujemy pozostała marynatą i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Na talerze nakładamy mięso, a obok kładziemy pieczarki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Stek możesz udekorować zieleniną oraz przyprawami i podawać z warzywami np. ze świeżymi pomidorkami lub gotowaną fasolką szparagową.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Pieczarka (świeża) (240 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka faszerowane bekonem i serem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy wzdłuż na pół Z jaj wyciągamy żółtka i przenosimy do miski Białka kładziemy na talerzu…

WIĘCEJ >

Grzanki z serem, jajo, batat, awokado

Batat obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Awokado obieramy, kroimy w paski i…

WIĘCEJ >

Owsianka z winogronami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kulki…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…

WIĘCEJ >