Grillowany stek z pieczarkami
Grillowany stek z pieczarkami
Przygotowanie
- Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
- Do naczynia płaskiego (niemetalowego) wkładamy mięso, dodajemy pieczarki, dolewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystko równomiernie pokryło się marynatą
- Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Rozgrzewamy patelnie grillową i smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
- Kładziemy mięso, posypujemy przyprawami (pieprzem) i smażymy przez ok. 5-8 minut z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
- Na patelnię kładziemy pieczarki, smarujemy pozostała marynatą i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Na talerze nakładamy mięso, a obok kładziemy pieczarki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Stek możesz udekorować zieleniną oraz przyprawami i podawać z warzywami np. ze świeżymi pomidorkami lub gotowaną fasolką szparagową.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (680 g)
- Pieczarka (świeża) (240 g)
- Sos sojowy (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
- Imbir korzeń (5 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryba po grecku
Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…
WIĘCEJ >Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…
WIĘCEJ >Lekki rosół drobiowy z makaronem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, seler oraz por i smażymy przez ok. 5…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – kot
Ogórka kroimy na plastry, pół plastry i paski Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki Marchew obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt kota (tak jak na załączonym obrazku)
WIĘCEJ >