fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowany stek z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce1a8cc4-58c4-4a73-b2aa-a242f8853f55
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowany stek z pieczarkami

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
  • Do naczynia płaskiego (niemetalowego) wkładamy mięso, dodajemy pieczarki, dolewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystko równomiernie pokryło się marynatą
  • Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Rozgrzewamy patelnie grillową i smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
  • Kładziemy mięso, posypujemy przyprawami (pieprzem) i smażymy przez ok. 5-8 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Na patelnię kładziemy pieczarki, smarujemy pozostała marynatą i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Na talerze nakładamy mięso, a obok kładziemy pieczarki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Stek możesz udekorować zieleniną oraz przyprawami i podawać z warzywami np. ze świeżymi pomidorkami lub gotowaną fasolką szparagową.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Pieczarka (świeża) (240 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…

WIĘCEJ >

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >

Lekki rosół drobiowy z makaronem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, seler oraz por i smażymy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kot

Ogórka kroimy na plastry, pół plastry i paski Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki Marchew obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt kota (tak jak na załączonym obrazku)

WIĘCEJ >