Groch z kapustą
Groch z kapustą
Przygotowanie
- Groch gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 godz. (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Kapustę drobno szatkujemy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wsypujemy nasiona gorczycy oraz przyprawy (kmin rzymski i curry) i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż nasiona zaczną podskakiwać)
- Dodajemy groch i chili, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy kapustę i przyprawy (kurkumę), dolewamy wodę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Danie nakładamy na talerze, posypujemy zieleniną i podajemy z jogurtem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Kapusta biała (500 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Groch żółty (świeży) (50 g)
- Woda (45 ml)
- Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
- Chili (20 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Gorczyca – ziarno (5 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Curry w proszku (1.5 g)
- Kurkuma w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kulki z nerkowców w wiórkach kokosowych
Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce
WIĘCEJ >Konfitura z grzybów
Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…
WIĘCEJ >Kolorowa surówka z kapusty
Kapusty szatkujemy i wrzucamy do miski Cebulkę z zieleniną drobno siekamy i wrzucamy do miski Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Do miski dodajemy kiełki i mieszamy Do osobnej miski wlewamy…
WIĘCEJ >Filety z combra jagnięcego
Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a…
WIĘCEJ >