Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami
Przygotowanie
- Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku.
- Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody.
- Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do kapusty. Mieszamy wszystko dokładnie i zagotowujemy.
- Od momentu zagotowania, zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe i trzymamy na niedużym ogniu. Co 7-10 minut, sprawdzamy ilość wody w garnku, mieszamy kapustę, i dolewamy wodę w miarę potrzeby. Pilnujemy, aby kapusta nie przywarła do garnka.
- Po godzinie dodajemy przesmażoną na oliwie cebule.
- Od tego momentu kapusta potrzebuje jeszcze około 30 min dalszego gotowania. Musi być miękka i przejść aromatem grzybów. Na koniec doprawiamy potrawę solą.
Uwagi
W garnku z kapustą powinna cały czas być woda, aby uniknąć przypalenia.
Autor
Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 14
Trudność: Średni
Lista składników
- 1,5 kg kiszonej kapusty (średnio kwaśnej)
- 150 g suszonych grzybów (np. podgrzybków)
- 2 liście laurowe
- 2 cebule, drobno pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- około 1,2 l wody
Potrzebny sprzęt
Garnek, Miska, Patelnia, Sitko
Podobne tematy
Zielona zimowa zupa
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki (…)
WIĘCEJ >Gulasz z dyni
Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i (…)
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem dyniowym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek (…)
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami
Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w (…)
WIĘCEJ >