fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapusta z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb53ffd65-7aa8-4cab-8ecc-85751c899461-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kapusta z grzybami

Przygotowanie

  • Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku.
  • Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody.
  • Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do kapusty. Mieszamy wszystko dokładnie i zagotowujemy.
  • Od momentu zagotowania, zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe i trzymamy na niedużym ogniu. Co 7-10 minut, sprawdzamy ilość wody w garnku, mieszamy kapustę, i dolewamy wodę w miarę potrzeby. Pilnujemy, aby kapusta nie przywarła do garnka.
  • Po godzinie dodajemy przesmażoną na oliwie cebule.
  • Od tego momentu kapusta potrzebuje jeszcze około 30 min dalszego gotowania. Musi być miękka i przejść aromatem grzybów. Na koniec doprawiamy potrawę solą.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W garnku z kapustą powinna cały czas być woda, aby uniknąć przypalenia.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta kiszona (1500 g)
  • Woda (1500 ml)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Podgrzybek suszony (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >

Mini pączusie/ gofry

Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…

WIĘCEJ >