Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami
Przygotowanie
- Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku.
- Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody.
- Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do kapusty. Mieszamy wszystko dokładnie i zagotowujemy.
- Od momentu zagotowania, zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe i trzymamy na niedużym ogniu. Co 7-10 minut, sprawdzamy ilość wody w garnku, mieszamy kapustę, i dolewamy wodę w miarę potrzeby. Pilnujemy, aby kapusta nie przywarła do garnka.
- Po godzinie dodajemy przesmażoną na oliwie cebule.
- Od tego momentu kapusta potrzebuje jeszcze około 30 min dalszego gotowania. Musi być miękka i przejść aromatem grzybów. Na koniec doprawiamy potrawę solą.
Rady dietetyka
Dopasuj każdy składnik tego przepisu do swojej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W garnku z kapustą powinna cały czas być woda, by uniknąć przypalenia.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 1,5 kg kiszonej kapusty (średnio kwaśnej)
- 150 g suszonych podgrzybków
- 2 liście laurowe (2 g)
- 2 cebule (200 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Około 1,2 l wody
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Shakshouka
Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…
WIĘCEJ >Polędwica z dorsza na szpinaku
Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Koktajl jarmużowo-figowy
Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Klopsiki z cukinią
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…
WIĘCEJ >