Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami
Przygotowanie
- Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku.
- Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody.
- Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do kapusty. Mieszamy wszystko dokładnie i zagotowujemy.
- Od momentu zagotowania, zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe i trzymamy na niedużym ogniu. Co 7-10 minut, sprawdzamy ilość wody w garnku, mieszamy kapustę, i dolewamy wodę w miarę potrzeby. Pilnujemy, aby kapusta nie przywarła do garnka.
- Po godzinie dodajemy przesmażoną na oliwie cebule.
- Od tego momentu kapusta potrzebuje jeszcze około 30 min dalszego gotowania. Musi być miękka i przejść aromatem grzybów. Na koniec doprawiamy potrawę solą.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W garnku z kapustą powinna cały czas być woda, aby uniknąć przypalenia.
Autor
Lista składników
- Kapusta kiszona (1500 g)
- Woda (1500 ml)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Podgrzybek suszony (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z komosy ryżowej
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…
WIĘCEJ >Mini pączusie/ gofry
Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.
WIĘCEJ >Ciasto gruszkowe z musem bananowym
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…
WIĘCEJ >Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną
Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…
WIĘCEJ >