fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapusta z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb53ffd65-7aa8-4cab-8ecc-85751c899461-1

Kapusta z grzybami

Przygotowanie

  • Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku.
  • Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody.
  • Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do kapusty. Mieszamy wszystko dokładnie i zagotowujemy.
  • Od momentu zagotowania, zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe i trzymamy na niedużym ogniu. Co 7-10 minut, sprawdzamy ilość wody w garnku, mieszamy kapustę, i dolewamy wodę w miarę potrzeby. Pilnujemy, aby kapusta nie przywarła do garnka.
  • Po godzinie dodajemy przesmażoną na oliwie cebule.
  • Od tego momentu kapusta potrzebuje jeszcze około 30 min dalszego gotowania. Musi być miękka i przejść aromatem grzybów. Na koniec doprawiamy potrawę solą.

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik tego przepisu do swojej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W garnku z kapustą powinna cały czas być woda, by uniknąć przypalenia.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 14
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,5 kg kiszonej kapusty (średnio kwaśnej)
  • 150 g suszonych podgrzybków
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Około 1,2 l wody

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…

WIĘCEJ >