fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapusta duszona ze słoniną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c76755351-c444-45e0-88d5-5054d2fa5e6f-1

Kapusta duszona ze słoniną

Przygotowanie

  • Słoninę kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku)
  • W garnku rozpuszczamy smalec
  • Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min
  • Dodajemy kapustę i słoninę
  • Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości
  • Gotujemy 2 godz. na małym ogniu
  • Co jakiś czas mieszamy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdy przepis.

Uwagi

Kapustę kiszoną można przyrządzić z dowolnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 100 g wędzonej, surowej słoniny
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >

Wolno gotowana wołowina

Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…

WIĘCEJ >