Kapusta duszona ze słoniną
Kapusta duszona ze słoniną
Przygotowanie
- Słoninę kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku)
- W garnku rozpuszczamy smalec
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min
- Dodajemy kapustę i słoninę
- Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
- Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości
- Gotujemy 2 godz. na małym ogniu
- Co jakiś czas mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by dopasować każdy składnik potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdy przepis.
Uwagi
Kapustę kiszoną można przyrządzić z dowolnymi dodatkami.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 100 g wędzonej, surowej słoniny
- 2 cebule (200 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Steki grillowane
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu Smażymy stek po 5 minut z obu stron Przyprawiamy solą i pieprzem Podajemy z dowolnymi warzywami
WIĘCEJ >Owoce morza w warzywnym sosie
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza i mleko kokosowe Dusimy przez kolejne 10 minut, po czym podajemy
WIĘCEJ >Paprykarz wegański
Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >