fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapusta duszona ze słoniną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c76755351-c444-45e0-88d5-5054d2fa5e6f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kapusta duszona ze słoniną

Przygotowanie

  • Słoninę kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku)
  • W garnku rozpuszczamy smalec
  • Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min
  • Dodajemy kapustę i słoninę
  • Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości
  • Gotujemy 2 godz. na małym ogniu
  • Co jakiś czas mieszamy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdy przepis.

Uwagi

Kapustę kiszoną można przyrządzić z dowolnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 100 g wędzonej, surowej słoniny
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…

WIĘCEJ >

Jajka sadzone z fasolką szparagową

Gotujemy fasolkę szparagową przez ok. 15-20 minut W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy fasolkę Doprawiamy…

WIĘCEJ >