fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Groszek z boczkiem i miętą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-40
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Groszek z boczkiem i miętą

Przygotowanie

  • Groszek zielony gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w większą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 2-4 minuty
  • Dodajemy groch cukrowy i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy groszek zielony, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy posiekaną zieleninę wraz z przyprawami, mieszamy i wyłączamy kuchenkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem groszku.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Groszek zielony (250 g)
  • Groch cukrowy (250 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Masło (7 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kremowe placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę obieramy i drobno siekamy Jaja…

WIĘCEJ >

Ciasto marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach Do żółtek dodajemy miód i miksujemy Żółtka z miodem przelewamy do miski z…

WIĘCEJ >

Twarożek z pestek dyni

Pestki dyni wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. Po tym czasie pestki dyni odcedzamy i przenosimy do osobnej miski Dodajemy pozostałe składniki (poza cykorią) i blendujemy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa z indykiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >