fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Groszek z boczkiem i miętą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0aea9162-9e5e-4e75-abe1-e4b2d303cfc6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Groszek z boczkiem i miętą

Przygotowanie

  • Groszek zielony gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w większą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 2-4 minuty
  • Dodajemy groch cukrowy i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy groszek zielony, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy posiekaną zieleninę wraz z przyprawami, mieszamy i wyłączamy kuchenkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brukselki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brukselka (500 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Masło (7 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Kulki z nerkowców

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >

Jaja na miękko, boczek, sałata, pomarańcza

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Boczek kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 10 minut (na skwarki) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Do…

WIĘCEJ >

Tropikalna sałatka z mango

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy, a białe części cebulek zachowujemy Od liści kolendry odcinamy łodyżki z korzeniami Do rondla wrzucamy imbir, szczypiorek i łodyżki kolendry z korzeniami, dolewamy wodę (3…

WIĘCEJ >