Groszek z boczkiem i miętą
Groszek z boczkiem i miętą
Przygotowanie
- Groszek zielony gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w większą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 2-4 minuty
- Dodajemy groch cukrowy i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy groszek zielony, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy posiekaną zieleninę wraz z przyprawami, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brukselki.
Autor
Lista składników
- Brukselka (500 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Masło (7 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa tajska z kurczakiem i mango
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >Kulki z nerkowców
Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce
WIĘCEJ >Jaja na miękko, boczek, sałata, pomarańcza
Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Boczek kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 10 minut (na skwarki) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Do…
WIĘCEJ >Tropikalna sałatka z mango
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy, a białe części cebulek zachowujemy Od liści kolendry odcinamy łodyżki z korzeniami Do rondla wrzucamy imbir, szczypiorek i łodyżki kolendry z korzeniami, dolewamy wodę (3…
WIĘCEJ >