fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z grochu żółtego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4525a194-f6d9-4d1f-b8a6-6c674e4eaf34-1

Krem z grochu żółtego

Przygotowanie

  • Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia.
  • Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie i stawiamy garnek na ogień.
  • Gdy warzywa będą już miękkie, wyciągamy listki i ziele angielskie i blendujemy całość na gładko z 2-3 łyżkami oleju, po czy doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne kremy – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g grochu żółtego połówki
  • 2 średnie marchewki (120 g)
  • 1 średnia pietruszka (80 g)
  • ⅓ dużego selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 1-2 cebule (200 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 1 szczypta cząbru (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem i pomarańczami

Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >