fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z grochu żółtego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4525a194-f6d9-4d1f-b8a6-6c674e4eaf34-1

Krem z grochu żółtego

Przygotowanie

  • Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia.
  • Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie i stawiamy garnek na ogień.
  • Gdy warzywa będą już miękkie, wyciągamy listki i ziele angielskie i blendujemy całość na gładko z 2-3 łyżkami oleju, po czy doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne kremy – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g grochu żółtego połówki
  • 2 średnie marchewki (120 g)
  • 1 średnia pietruszka (80 g)
  • ⅓ dużego selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 1-2 cebule (200 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 1 szczypta cząbru (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym

Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami

Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >