fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz wołowy z soczewicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57f23089-5eb7-46ed-9ce8-af6761e49564
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gulasz wołowy z soczewicą

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Chili kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w plasterki
  • W rondlu rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Następnie przenosimy mięso do miski
  • Rondel wycieramy ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek, imbir oraz chili i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (kmin), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy z powrotem mięso i pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 45-50 minut
  • Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Do rondla dodajemy soczewicę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Soczewica konserowa z puszki (400 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gulasz drobiowy z grzybami i kaszą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry Pomidory i mięso kroimy w grubą kostkę (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczny gulasz rybny

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Francuski gulasz rybny

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Krewetki oczyszczamy (…)

WIĘCEJ >

Gulasz drobiowy ze szpinakiem i pomidorami

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Szpinak siekamy (nie za drobno) Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno (…)

WIĘCEJ >