Gulasz wołowy z soczewicą
Gulasz wołowy z soczewicą
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Chili kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w plasterki
- W rondlu rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając (mięso najlepiej smażyć partiami)
- Następnie przenosimy mięso do miski
- Rondel wycieramy ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek, imbir oraz chili i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy przyprawy (kmin), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy z powrotem mięso i pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 45-50 minut
- Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Do rondla dodajemy soczewicę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Wołowina łopatka (750 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Soczewica konserowa z puszki (400 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (6 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…
WIĘCEJ >Sałatka z kaszą jaglaną i halibutem wędzonym
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i rozdrabiamy na kawałki Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w…
WIĘCEJ >Gofry śniadaniowe
Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne). Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do zarumienienia (ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z plastrami pokrojonego pomidora).
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy
Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund
WIĘCEJ >