Gulasz w pomidorach i z kapustą
Gulasz w pomidorach i z kapustą
Przygotowanie
- Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem
- Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno
- Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami
- Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem razem z wodą lub bulionem – dolewamy wodę w razie potrzeby
- Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu na patelni
- Blendujemy pomidora i dodajemy do reszty składników
- Mieszamy i dusimy przez około 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszu mięsnego.
Autor
Lista składników
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Kapusta biała (150 g)
- Wieprzowina łopatka (150 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…
WIĘCEJ >Kremowe leczo
Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
WIĘCEJ >Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym
Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…
WIĘCEJ >Stir-fried pak choi
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…
WIĘCEJ >