Gulasz drobiowy z grzybami i kaszą
Gulasz drobiowy z grzybami i kaszą
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry
- Pomidory i mięso kroimy w grubą kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy grzyby i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pomidory i zieleninę (tymianek), dolewamy bulion i zagotowujemy
- Dodajemy kaszę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości kaszy)
- Dodajemy mięso, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Dodajemy zieleninę (natkę) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (600 g)
- Kurczak pierś (600 g)
- Pieczarka (świeża) (400 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Kasza jęczmienna pęczak (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka pasterska z kurczakiem
Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i…
WIĘCEJ >Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami
Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy
WIĘCEJ >Grasica z grillowanymi warzywami
Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą…
WIĘCEJ >Pulpeciki jaglane z warzywami
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…
WIĘCEJ >