Gulasz rybny po meksykańsku
Gulasz rybny po meksykańsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy)
- Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zieleninę oraz chili, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, dolewamy bulion oraz wodę i zagotowujemy
- Dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 15 minut (na dużym ogniu)
- Po tym czasie ryż powinien być miękki, lecz nadal zwarty
- Dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sok z limonki i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (750 ml)
- Woda (750 ml)
- Dorada (świeża) (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ryż basmati (45 g)
- Chili (40 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy mleko kokosowe Dodajemy rybę Wyciskamy sok z cytryny Gotujemy 12 min na małym ogniu Wyjmujemy…
WIĘCEJ >Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu) Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – wsypujemy mąkę i cały czas mieszając smażymy do momentu, aż utworzy się „pasta”…
WIĘCEJ >Biszkoptowy pudding z borówką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem Wybijamy jajo, ucieramy, po czym dodajemy połowę śmietany, proszek do pieczenia oraz połowę mąki i…
WIĘCEJ >Mini pizza
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kalarepę obieramy, odcinamy twardy spód i kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 mm Plastry kalarepy układamy na papier, skrapiamy tłuszczem i posypujemy…
WIĘCEJ >