fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91c0e6c4-7930-4440-b2ff-17d4407850f4-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Gulasz:

  • Indyka pokroić w kostkę
  • Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski
  • Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki
  • W garnku roztapiamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso, zasmażamy 4 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Dusimy 4 minuty co chwilę mieszając żeby się nie przypaliło
  • Wlewamy zimną wodę z kranu żeby poziom był o 3 cm wyżej
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę
  • W tym czasie robimy puree selerowo gruszkowe
  • Co jakiś czas mieszamy gulasz i jeśli za dużo wody nam odparowało, to dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Próbujemy, czy mięso jest już miękkie i doprawiamy solą i pieprzem

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min, aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree

doprawiamy solą 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Gulasz z indyka

  • Indyk pierś (250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée selerowo-gruszkowe

  • Seler korzeń (250 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wątróbka pieczona z jabłkami

Nastawiamy piekarnik na temp. 175 st. C z opcją grzania z góry i dołu Jabłka kroimy w 8 ćwiartek Cebulę kroimy na pół i w plasterki Szklimy na tłuszczu Dodajemy majeranek Dodajemy jabłko i wątróbkę…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Koktajl z ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (a najlepiej na kilka godzin). Na maśle smażymy pokrojoną cienko marchewkę (można do tego użyć…

WIĘCEJ >