fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91c0e6c4-7930-4440-b2ff-17d4407850f4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Gulasz:

  • Indyka pokroić w kostkę
  • Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski
  • Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki
  • W garnku roztapiamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso, zasmażamy 4 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Dusimy 4 minuty co chwilę mieszając żeby się nie przypaliło
  • Wlewamy zimną wodę z kranu żeby poziom był o 3 cm wyżej
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę
  • W tym czasie robimy puree selerowo gruszkowe
  • Co jakiś czas mieszamy gulasz i jeśli za dużo wody nam odparowało, to dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Próbujemy, czy mięso jest już miękkie i doprawiamy solą i pieprzem

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min, aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree

doprawiamy solą 

Rady dietetyka

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Do gulaszu można dodać świeżych ziół, np, tymianek.

Do puree można wycisnąć trochę soku z cytryny z ¼ cytryny, by przełamać smak.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g piersi z indyka
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki w korzeniu (40 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 słoiczek przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 1 liść laurowy (ok. 1 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 250 g selera w korzeniu
  • ½ gruszki (65 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…

WIĘCEJ >

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >