Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Przygotowanie
Gulasz:
- Indyka pokroić w kostkę
- Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski
- Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki
- W garnku roztapiamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy mięso, zasmażamy 4 minuty
- Dorzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Dusimy 4 minuty co chwilę mieszając żeby się nie przypaliło
- Wlewamy zimną wodę z kranu żeby poziom był o 3 cm wyżej
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę
- W tym czasie robimy puree selerowo gruszkowe
- Co jakiś czas mieszamy gulasz i jeśli za dużo wody nam odparowało, to dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Próbujemy, czy mięso jest już miękkie i doprawiamy solą i pieprzem
Puree selerowo-gruszkowe:
- Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
- Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
- Gotujemy pod przykryciem około 30 min, aż seler będzie miękki
- Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
doprawiamy solą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Gulasz z indyka
- Indyk pierś (250 g)
- Woda (250 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Przecier pomidorowy (100 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée selerowo-gruszkowe
- Seler korzeń (250 g)
- Gruszka (65 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Duszone gruszki
Gruszki dusimy z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym, dodajemy cynamon i kurkumę Truskawki, jagody, miód miksujemy. Polewamy gruszki.
WIĘCEJ >Placki bananowe z sosem malinowym
Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…
WIĘCEJ >Sałatka z prosciutto
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…
WIĘCEJ >Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…
WIĘCEJ >