logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91c0e6c4-7930-4440-b2ff-17d4407850f4

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Gulasz:

  • Indyka pokroić w kostkę
  • Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski
  • Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki
  • W garnku roztapiamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso, zasmażamy 4 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Dusimy 4 minuty co chwilę mieszając żeby się nie przypaliło
  • Wlewamy zimną wodę z kranu żeby poziom był o 3 cm wyżej
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę
  • W tym czasie robimy puree selerowo gruszkowe
  • Co jakiś czas mieszamy gulasz i jeśli za dużo wody nam odparowało, to dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Próbujemy, czy mięso jest już miękkie i doprawiamy solą i pieprzem

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min, aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree

doprawiamy solą 

Uwagi

Do gulaszu można dodać świeżych ziół, tymianek bardzo fajnie tu pasuje
Do puree można wycisnąć trochę soku z cytryny na złamanie smaku, tak z ¼ cytryny

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g indyka (pierś szybko zmięknie, uda dłużej trzeba będzie dusić)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek (200 g) przecieru / koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 500 g selera (korzeń)
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki masła klarowanego lub smalcu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z buraków

Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu (…)

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu (…)

WIĘCEJ >

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl