Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Przygotowanie
Gulasz:
- Indyka pokroić w kostkę
- Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski
- Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki
- W garnku roztapiamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy mięso, zasmażamy 4 minuty
- Dorzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Dusimy 4 minuty co chwilę mieszając żeby się nie przypaliło
- Wlewamy zimną wodę z kranu żeby poziom był o 3 cm wyżej
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę
- W tym czasie robimy puree selerowo gruszkowe
- Co jakiś czas mieszamy gulasz i jeśli za dużo wody nam odparowało, to dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Próbujemy, czy mięso jest już miękkie i doprawiamy solą i pieprzem
Puree selerowo-gruszkowe:
- Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
- Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
- Gotujemy pod przykryciem około 30 min, aż seler będzie miękki
- Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
doprawiamy solą
Rady dietetyka
Dopasuj wszystkie składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Do gulaszu można dodać świeżych ziół, np, tymianek.
Do puree można wycisnąć trochę soku z cytryny z ¼ cytryny, by przełamać smak.
Autor
Lista składników
- 250 g piersi z indyka
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki w korzeniu (40 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 słoiczek przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
- 1 liść laurowy (ok. 1 g)
- 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
- 250 g selera w korzeniu
- ½ gruszki (65 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż
WIĘCEJ >Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami
Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…
WIĘCEJ >Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >Czekoladki herbaciane
Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…
WIĘCEJ >