fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91c0e6c4-7930-4440-b2ff-17d4407850f4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Gulasz:

  • Indyka pokroić w kostkę
  • Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski
  • Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki
  • W garnku roztapiamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso, zasmażamy 4 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Dusimy 4 minuty co chwilę mieszając żeby się nie przypaliło
  • Wlewamy zimną wodę z kranu żeby poziom był o 3 cm wyżej
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę
  • W tym czasie robimy puree selerowo gruszkowe
  • Co jakiś czas mieszamy gulasz i jeśli za dużo wody nam odparowało, to dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Próbujemy, czy mięso jest już miękkie i doprawiamy solą i pieprzem

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min, aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree

doprawiamy solą 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz z indyka

  • Indyk pierś (250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée selerowo-gruszkowe

  • Seler korzeń (250 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski Sałaty i…

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >