Gulasz wołowy z warzywami
Gulasz wołowy z warzywami
Przygotowanie
- Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok. 30 minut
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy mięso do miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy na kawałki
- Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy czosnek oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy z powrotem mięso, marchew i ziemniaki, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Gulasz możesz udekorować z wierzchu zieleniną np. natką pietruszki.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (500 g)
- Bulion mięsny (400 ml)
- Ziemniak (300 g)
- Marchew (200 g)
- Sos ostrygowy (125 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gruszka pieczona z malinami i miodem
Gruszkę myjemy i odcinamy końcówkę od strony ogonka, tzw. „czapeczkę” Łyżką wydrążamy gniazdo nasienne gruszki Do wydrążonego otworu wkładamy maliny, polewamy miodem i zakładamy „czapeczkę” Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C i…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Ryżanka z truskawkami
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…
WIĘCEJ >Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem
Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab
WIĘCEJ >