Gulasz wołowy z warzywami
Gulasz wołowy z warzywami
Przygotowanie
- Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok. 30 minut
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy mięso do miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy na kawałki
- Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy czosnek oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy z powrotem mięso, marchew i ziemniaki, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Gulasz możesz udekorować z wierzchu zieleniną np. natką pietruszki.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (500 g)
- Bulion mięsny (400 ml)
- Ziemniak (300 g)
- Marchew (200 g)
- Sos ostrygowy (125 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gulasz drobiowy z grzybami i kaszą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry Pomidory i mięso kroimy w grubą kostkę Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >Aromatyczny gulasz rybny
Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, chili oraz przyprawy (ziele angielskie) i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Gulasz w pomidorach i z kapustą
Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…
WIĘCEJ >Gulasz wieprzowy z boczniakami
Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…
WIĘCEJ >