Jajecznica z żółtek i brokuła
Jajecznica z żółtek i brokuła
Przygotowanie
- Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie bez przykrycia około 10 minut.
- Rozpuszczamy masło na patelni
- Wrzucamy brokuła, można dodać również inne ulubione świeże zioła
- Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
- Po 10 minutach duszenia wlewamy żółtka na patelnię
- Krótko mieszamy i gotowe
Rady dietetyka
Możesz dodać różne zioła, w zależności od swojej tolerancji oraz preferencji smakowych.
Im dłużej zamieszasz tym bardziej się jaja zetną. Polecamy oczywiście bardziej płynną wersję, gdyż jest zasobniejsza w składniki odżywcze. Posól i popieprz jeśli lubisz i tyle ile lubisz.
Uwagi
Zajrzyj do potraw powiązanych. Koniecznie dodaj do swoich ulubionych by nie zgubić.
Jajecznicę można również przygotować z całych jajek (tak jak na zdjęciu).
Autor
Lista składników
- 7 żółtek jaj kurzych roz. M (140 g)
- ½ brokuła (250 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb ze smalcem i skwarkami
Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >Leczo na ostro
W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…
WIĘCEJ >Steki z serca wołowego
Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >Mini hot-dogi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części. Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…
WIĘCEJ >