fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajecznica z żółtek i brokuła

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e23d9aa-b9c3-4ab5-8095-3a955de63de7

Jajecznica z żółtek i brokuła

Przygotowanie

  • Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie bez przykrycia około 10 minut.
  • Rozpuszczamy masło na patelni
  • Wrzucamy brokuła, można dodać również inne ulubione świeże zioła
  • Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
  • Po 10 minutach duszenia wlewamy żółtka na patelnię
  • Krótko mieszamy i gotowe

Rady dietetyka

Możesz dodać różne zioła, w zależności od swojej tolerancji oraz preferencji smakowych.

Im dłużej zamieszasz tym bardziej się jaja zetną. Polecamy oczywiście bardziej płynną wersję, gdyż jest zasobniejsza w składniki odżywcze. Posól i popieprz jeśli lubisz i tyle ile lubisz.

Uwagi

Zajrzyj do potraw powiązanych. Koniecznie dodaj do swoich ulubionych by nie zgubić.

Jajecznicę można również przygotować z całych jajek (tak jak na zdjęciu).

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 7 żółtek jaj kurzych roz. M (140 g)
  • ½ brokuła (250 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Sałatka Cezar

Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >