Jajecznica z żółtek i jarmużu
Jajecznica z żółtek i jarmużu
Przygotowanie
- Jarmuż i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej)
- Rozpuszczamy masło na patelni
- Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła
- Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło
- Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
- Po 10 minutach duszenia wlewamy żółtka na patelnię
- Krótko mieszamy i gotowe
Rady dietetyka
Możesz dodać różne zioła, w zależności od swojej tolerancji oraz preferencji smakowych.
Im dłużej zamieszasz tym bardziej się jaja zetną. Polecamy oczywiście bardziej płynną wersję, gdyż jest zasobniejsza w składniki odżywcze.
Uwagi
Zajrzyj do potraw powiązanych. Koniecznie dodaj do swoich ulubionych by nie zgubić.
Jajecznicę można również przygotować z całych jajek (tak jak na zdjęciu).
Autor
Lista składników
- 7 żółtek jaj kurzych roz. M (ok. 140 g)
- 2 garści jarmużu (40 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wywar rumiany
Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…
WIĘCEJ >Gołąbki warzywne – wegańskie
Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…
WIĘCEJ >Szaszłyk z kurczaka na batatach
Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Jaja sadzone
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy około 3-4 minut, aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz
WIĘCEJ >