fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kalafior w sosie serowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-107
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kalafior w sosie serowym

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta „pasta”
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Z powrotem stawiamy patelnię na kuchenkę i cały czas mieszając podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy połowę sera i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Do miski z kalafiorem wlewamy połowę serowego sosu i dokładnie mieszamy
  • Następnie na zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, polewamy drugą połową sosu i posypujemy pozostałym serem oraz przyprawami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (700 g)
  • Mleko krowie (400 g)
  • Ser żółty (250 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Pietruszkę obieramy i ścieramy…

WIĘCEJ >

Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W rondlu zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Por obieramy i kroimy w plasterki Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…

WIĘCEJ >