fbpx
logo
Szukaj
open close

Kalafior w sosie serowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0399b900-2fdc-429f-a17c-e8d295f9a0ee
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kalafior w sosie serowym

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta „pasta”
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Z powrotem stawiamy patelnię na kuchenkę i cały czas mieszając podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy połowę sera i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Do miski z kalafiorem wlewamy połowę serowego sosu i dokładnie mieszamy
  • Następnie na zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, polewamy drugą połową sosu i posypujemy pozostałym serem oraz przyprawami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (700 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Ser żółty (250 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >

Sola z cytrynową nutą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach Następnie przenosimy rybę na papier i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Do miski wlewamy…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (aż lekko zmiękną), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z gałązek rozmarynu zrywamy listki,…

WIĘCEJ >