fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kalafior w sosie serowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0399b900-2fdc-429f-a17c-e8d295f9a0ee
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kalafior w sosie serowym

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta „pasta”
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Z powrotem stawiamy patelnię na kuchenkę i cały czas mieszając podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy połowę sera i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Do miski z kalafiorem wlewamy połowę serowego sosu i dokładnie mieszamy
  • Następnie na zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, polewamy drugą połową sosu i posypujemy pozostałym serem oraz przyprawami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (700 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Ser żółty (250 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy na pół Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i wkładamy do naczynia…

WIĘCEJ >

Cukinia z twarożkiem sojowym

Cukinię kroimy wzdłuż na plastry, przyprawiamy solą i odstawiamy na ok. 10 minut Szczypiorek drobno siekamy Do miski wlewamy jogurt oraz śmietankę, dodajemy szczypiorek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >

Duszona wołowina po grecku

Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >