fbpx
logo
Szukaj
open close

Kapuśniak myśliwski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz26-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kapuśniak myśliwski

Przygotowanie

  • Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody)
  • Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając
  • Podlewamy ½ szklanką zimnej wody z kranu
  • Ustawiamy mały płomień
  • Dusimy mięso 40 min
  • Sprawdzamy co jakiś czas ile wody odparowało i uzupełniamy wodę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dorzucamy do gotującego się mięsa
  • Dorzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Wlewamy rosół
  • Dodajemy rozmaryn
  • Gotujemy 20 min
  • Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki – najlepiej położyć kapustę na deskę i kroić w kostkę 2 x 2 cm
  • Dodajemy kapustę do garnka z mięsem
  • Dolewamy szklankę wody i gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (czyli jakieś 70 min)
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – dzięki temu przyrządzenie zupy zajmie Ci niewiele czasu.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia zupy kapuśniak (wersja również dla wegan).

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Sarnina łopatka (300 g)
  • Woda (300 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kapuśniak

Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy sól i zagotowujemy Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >