Kapuśniak myśliwski
Kapuśniak myśliwski
Przygotowanie
- Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody)
- Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy mięso
- Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając
- Podlewamy ½ szklanką zimnej wody z kranu
- Ustawiamy mały płomień
- Dusimy mięso 40 min
- Sprawdzamy co jakiś czas ile wody odparowało i uzupełniamy wodę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paseczki
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy grzyby
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 min
- Dorzucamy do gotującego się mięsa
- Dorzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
- Wlewamy rosół
- Dodajemy rozmaryn
- Gotujemy 20 min
- Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki – najlepiej położyć kapustę na deskę i kroić w kostkę 2 x 2 cm
- Dodajemy kapustę do garnka z mięsem
- Dolewamy szklankę wody i gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (czyli jakieś 70 min)
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Użyj przypraw, które lubisz. Jeśli nie lubisz lub jeśli szkodzi Ci czosnek – nie dodawaj go.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – dzięki temu przyrządzenie zupy zajmie Ci niewiele czasu.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia zupy kapuśniak (wersja również dla wegan).
Autor
Lista składników
- 300 g łopatki z sarny (lub zamiennie cielęcina)
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 garść suszonych podgrzybków (ok. 10 g)
- 4 igły rozmarynu (ok. 4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śniadaniowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jajko roztrzepujemy z oliwą z oliwek Pokrojoną paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie dodajemy kawałki ryby (upewniając się, że nie mają ości) i zalewamy masą jajeczną Pieczemy przez…
WIĘCEJ >Kapuśniak wegański
Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…
WIĘCEJ >Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym
Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…
WIĘCEJ >