fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapuśniak myśliwski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz26-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kapuśniak myśliwski

Przygotowanie

  • Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody)
  • Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając
  • Podlewamy ½ szklanką zimnej wody z kranu
  • Ustawiamy mały płomień
  • Dusimy mięso 40 min
  • Sprawdzamy co jakiś czas ile wody odparowało i uzupełniamy wodę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dorzucamy do gotującego się mięsa
  • Dorzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Wlewamy rosół
  • Dodajemy rozmaryn
  • Gotujemy 20 min
  • Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki – najlepiej położyć kapustę na deskę i kroić w kostkę 2 x 2 cm
  • Dodajemy kapustę do garnka z mięsem
  • Dolewamy szklankę wody i gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (czyli jakieś 70 min)
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Użyj przypraw, które lubisz. Jeśli nie lubisz lub jeśli szkodzi Ci czosnek – nie dodawaj go.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – dzięki temu przyrządzenie zupy zajmie Ci niewiele czasu.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia zupy kapuśniak (wersja również dla wegan).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g łopatki z sarny (lub zamiennie cielęcina)
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 garść suszonych podgrzybków (ok. 10 g)
  • 4 igły rozmarynu (ok. 4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śniadaniowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jajko roztrzepujemy z oliwą z oliwek Pokrojoną paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie dodajemy kawałki ryby (upewniając się, że nie mają ości) i zalewamy masą jajeczną Pieczemy przez…

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >