fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapuśniak myśliwski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz26-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kapuśniak myśliwski

Przygotowanie

  • Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody)
  • Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając
  • Podlewamy ½ szklanką zimnej wody z kranu
  • Ustawiamy mały płomień
  • Dusimy mięso 40 min
  • Sprawdzamy co jakiś czas ile wody odparowało i uzupełniamy wodę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dorzucamy do gotującego się mięsa
  • Dorzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Wlewamy rosół
  • Dodajemy rozmaryn
  • Gotujemy 20 min
  • Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki – najlepiej położyć kapustę na deskę i kroić w kostkę 2 x 2 cm
  • Dodajemy kapustę do garnka z mięsem
  • Dolewamy szklankę wody i gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (czyli jakieś 70 min)
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Użyj przypraw, które lubisz. Jeśli nie lubisz lub jeśli szkodzi Ci czosnek – nie dodawaj go.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – dzięki temu przyrządzenie zupy zajmie Ci niewiele czasu.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia zupy kapuśniak (wersja również dla wegan).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g łopatki z sarny (lub zamiennie cielęcina)
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 garść suszonych podgrzybków (ok. 10 g)
  • 4 igły rozmarynu (ok. 4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Kapusta: Zaczynamy od wstawienia kapusty Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici” Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż…

WIĘCEJ >

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Surówka z wakame

Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę 'na makaron'. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…

WIĘCEJ >