fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapuśniak myśliwski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz26-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kapuśniak myśliwski

Przygotowanie

  • Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody)
  • Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając
  • Podlewamy ½ szklanką zimnej wody z kranu
  • Ustawiamy mały płomień
  • Dusimy mięso 40 min
  • Sprawdzamy co jakiś czas ile wody odparowało i uzupełniamy wodę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dorzucamy do gotującego się mięsa
  • Dorzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Wlewamy rosół
  • Dodajemy rozmaryn
  • Gotujemy 20 min
  • Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki – najlepiej położyć kapustę na deskę i kroić w kostkę 2 x 2 cm
  • Dodajemy kapustę do garnka z mięsem
  • Dolewamy szklankę wody i gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (czyli jakieś 70 min)
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – dzięki temu przyrządzenie zupy zajmie Ci niewiele czasu.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia zupy kapuśniak (wersja również dla wegan).

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Sarnina łopatka (300 g)
  • Woda (300 ml)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…

WIĘCEJ >