fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapuśniak myśliwski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz26-1-3

Kapuśniak myśliwski

Przygotowanie

  • Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody)
  • Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając
  • Podlewamy ½ szklanką zimnej wody z kranu
  • Ustawiamy mały płomień
  • Dusimy mięso 40 min
  • Sprawdzamy co jakiś czas ile wody odparowało i uzupełniamy wodę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dorzucamy do gotującego się mięsa
  • Dorzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Wlewamy rosół
  • Dodajemy rozmaryn
  • Gotujemy 20 min
  • Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki – najlepiej położyć kapustę na deskę i kroić w kostkę 2 x 2 cm
  • Dodajemy kapustę do garnka z mięsem
  • Dolewamy szklankę wody i gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (czyli jakieś 70 min)
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Użyj przypraw, które lubisz. Jeśli nie lubisz lub jeśli szkodzi Ci czosnek – nie dodawaj go.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – dzięki temu przyrządzenie zupy zajmie Ci niewiele czasu.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia zupy kapuśniak (wersja również dla wegan).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g łopatki z sarny (lub zamiennie cielęcina)
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 garść suszonych podgrzybków (ok. 10 g)
  • 4 igły rozmarynu (ok. 4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…

WIĘCEJ >

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >