fbpx
logo
Szukaj
open close

Kapuśniak

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc2986c6a-c001-4bb8-8422-1ccb5cbf6138
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kapuśniak

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą
  • Dodajemy sól i zagotowujemy
  • Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (na małym ogniu)
  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy na pół
  • Do garnka dodajemy warzywa (cebulę wraz z łupinami) oraz przyprawy (liść laurowy oraz ziele angielskie) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Kapustę kiszoną płuczemy i siekamy na mniejsze części
  • Do garnka dodajemy kapustę oraz pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka marchew, seler, pietruszkę, cebulę oraz natkę
  • Boczek kroimy w cienkie paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, a następnie przenosimy do garnka
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką
  • Do mąki stopniowo wlewamy wywar, energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Marchew ścieramy na grubych oczkach, przenosimy z powrotem do garnka i całość delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kapuśniaku.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Ziemniak (600 g)
  • Wieprzowina żebra (500 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mąka gryczana (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W (…)

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >