fbpx
logo
Szukaj
open close

Kapuśniak

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc2986c6a-c001-4bb8-8422-1ccb5cbf6138
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kapuśniak

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą
  • Dodajemy sól i zagotowujemy
  • Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (na małym ogniu)
  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy na pół
  • Do garnka dodajemy warzywa (cebulę wraz z łupinami) oraz przyprawy (liść laurowy oraz ziele angielskie) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Kapustę kiszoną płuczemy i siekamy na mniejsze części
  • Do garnka dodajemy kapustę oraz pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka marchew, seler, pietruszkę, cebulę oraz natkę
  • Boczek kroimy w cienkie paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, a następnie przenosimy do garnka
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką
  • Do mąki stopniowo wlewamy wywar, energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Marchew ścieramy na grubych oczkach, przenosimy z powrotem do garnka i całość delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kapuśniaku.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Ziemniak (600 g)
  • Wieprzowina żebra (500 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mąka gryczana (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto jaglane z jabłkami

Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze) Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy Do osobnej…

WIĘCEJ >

Cielęcina w sosie jeżynowym

Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, a następnie obtaczamy w mącę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Komosanka z borówkami, cynamonem i kardamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy przyprawy i mieszamy Następnie wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy siemię…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie ziołowo-cytrusowym

Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski Dolewamy bulion i ocet, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier oraz czosnek i całość dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na…

WIĘCEJ >