fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapuśniak

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc2986c6a-c001-4bb8-8422-1ccb5cbf6138
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kapuśniak

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą
  • Dodajemy sól i zagotowujemy
  • Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (na małym ogniu)
  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy na pół
  • Do garnka dodajemy warzywa (cebulę wraz z łupinami) oraz przyprawy (liść laurowy oraz ziele angielskie) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Kapustę kiszoną płuczemy i siekamy na mniejsze części
  • Do garnka dodajemy kapustę oraz pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka marchew, seler, pietruszkę, cebulę oraz natkę
  • Boczek kroimy w cienkie paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, a następnie przenosimy do garnka
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką
  • Do mąki stopniowo wlewamy wywar, energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Marchew ścieramy na grubych oczkach, przenosimy z powrotem do garnka i całość delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kapuśniaku.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Ziemniak (600 g)
  • Wieprzowina żebra (500 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mąka gryczana (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Portobello z serem i papryką

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, obieramy ze skóry i odcinamy nóżki Nóżki drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Do wrzącej wody wkładamy kapelusze i gotujemy przez ok. 1 minutę,…

WIĘCEJ >

Sałatka z ciecierzycą i ziołami

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (ziemniaki powinny być miękkie, lecz nadal zwarte) Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy…

WIĘCEJ >

Warzywa z curry

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >

Ratatuj

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry Pomidory, cukinię, papryki i bakłażany kroimy w kostkę o podobnej wielkości Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i…

WIĘCEJ >