fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kapuśniak

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc2986c6a-c001-4bb8-8422-1ccb5cbf6138
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kapuśniak

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą
  • Dodajemy sól i zagotowujemy
  • Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (na małym ogniu)
  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy na pół
  • Do garnka dodajemy warzywa (cebulę wraz z łupinami) oraz przyprawy (liść laurowy oraz ziele angielskie) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Kapustę kiszoną płuczemy i siekamy na mniejsze części
  • Do garnka dodajemy kapustę oraz pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka marchew, seler, pietruszkę, cebulę oraz natkę
  • Boczek kroimy w cienkie paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, a następnie przenosimy do garnka
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką
  • Do mąki stopniowo wlewamy wywar, energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Marchew ścieramy na grubych oczkach, przenosimy z powrotem do garnka i całość delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kapuśniaku.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Ziemniak (600 g)
  • Wieprzowina żebra (500 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mąka gryczana (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana kapusta chińska

Płuczemy kapusty chińskie i osuszamy Na patelni grillowej rozgrzewamy masło ghee Umieszczamy kapusty na patelni i grillujemy 2-3 minuty z każdej strony Usmażone kapusty wykładamy na talerz i posypujemy sezamem

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >

Leczo z dyni

Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Marchew obieramy i…

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >