Kapuśniak wegański
Kapuśniak wegański
Przygotowanie
- Kapustę pokroić w drobną kostkę
- Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Wszystkie warzywa wrzucić do garnka
- Dodać pomidory z puszki
- Lekko posolić i popieprzyć
- Dodać kminek, liścia i ziele
- Gotować 40 min
- Spróbować, doprawić
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy kminku, ziela angielskiego, pieprzu oraz pomidorów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kapuśniaku.
Autor
Lista składników
- Kapusta włoska (800 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Marchew (świeża) (90 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Ziele angielskie – ziarno (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kminek – nasiona (2 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem jaglano-kokosowy
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…
WIĘCEJ >Burgery z czerwonej soczewicy
Kapustę szatkujemy Bułki kroimy na pół i opiekamy ich wnętrza na rozgrzanej patelni Następnie obie strony smarujemy wybranym sosem Dodajemy ciepły kotlet, poszatkowaną kapustę i rukolę Złożonego burgera zabezpieczamy wykałaczką
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora i kalarepy
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Kalarepę ostrożnie obieramy z twardej skórki i kroimy na mniejsze kawałki W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy łyżkę oleju Cebulę kroimy, dodajemy do garnka i czekamy chwilę,…
WIĘCEJ >Kaszotto grzybowe z pieczarkami
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…
WIĘCEJ >