fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c379505bc-2cde-4ae7-9e63-598bd425a8b8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Przygotowanie

Karkówka faszerowana:

  • Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dzielimy masę na 4 części
  • Karkówkę rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy porcję farszu
  • Zawijamy boki i zwijamy w rulon
  • Owijamy każdą roladkę w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min

Sos jabłkowo-winny:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • W garnuszku/rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Wlewamy wino
  • Dusimy 3 minuty
  • Wlewamy pół szklanki rosołu
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem na gładki sos

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
  • Doprawiamy solą 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami

  • Wieprzowina karkówka (300 g)
  • Dziczyzna łopatka (200 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Borowik suszony (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos jabłkowo-winny

  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Jabłko (świeże) (70 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Wino białe wytrawne (25 ml)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée selerowo-gruszkowe

  • Seler korzeń (300 g)
  • Gruszka (130 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Komosanka z borówkami, cynamonem i kardamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy przyprawy i mieszamy Następnie wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy siemię…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >