fbpx
logo
Szukaj
open close

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c379505bc-2cde-4ae7-9e63-598bd425a8b8-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Przygotowanie

Karkówka faszerowana:

  • Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dzielimy masę na 4 części
  • Karkówkę rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy porcję farszu
  • Zawijamy boki i zwijamy w rulon
  • Owijamy każdą roladkę w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min

Sos jabłkowo-winny:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • W garnuszku/rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Wlewamy wino
  • Dusimy 3 minuty
  • Wlewamy pół szklanki rosołu
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem na gładki sos

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
  • Doprawiamy solą 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami

  • Wieprzowina karkówka (300 g)
  • Dziczyzna łopatka (200 g)
  • Cebula (50 g)
  • Borowik suszony (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos jabłkowo-winny

  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Jabłko (70 g)
  • Cebula (50 g)
  • Wino białe wytrawne (25 ml)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée selerowo-gruszkowe

  • Seler korzeń (300 g)
  • Gruszka (130 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Mus z mango

Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >

Potrawka z bakłażana

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…

WIĘCEJ >