fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c379505bc-2cde-4ae7-9e63-598bd425a8b8-1

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Przygotowanie

Karkówka faszerowana:

  • Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dzielimy masę na 4 części
  • Karkówkę rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy porcję farszu
  • Zawijamy boki i zwijamy w rulon
  • Owijamy każdą roladkę w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min

Sos jabłkowo-winny:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • W garnuszku/rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Wlewamy wino
  • Dusimy 3 minuty
  • Wlewamy pół szklanki rosołu
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem na gładki sos

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
  • Doprawiamy solą 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Do puree można wycisnąć trochę soku z cytryny (około ¼ cytryny) na zmianę smaku.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się podobna propozycja potrawy – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Karkówka faszerowana

  • 2 plastry karkówki wieprzowej (każdy po 150 g)
  • 200 g łopatki z dzika
  • ½ cebuli (50 g)
  • 10 g suszonych borowików (namoczonych w szklance zimnej wody przez minimum 6 godz.)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Sos jabłkowo-winny

  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ jabłka (90 g)
  • 25 ml białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (8 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Purée selerowo-gruszkowe

  • 5 plastrów selera w korzeniu (300 g)
  • 1 średniej wielkości gruszka (130 g)
  • Sól kłodawska (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu  Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne Pieczemy 10 min Warzywa…

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >