fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c379505bc-2cde-4ae7-9e63-598bd425a8b8-1

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Przygotowanie

Karkówka faszerowana:

  • Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dzielimy masę na 4 części
  • Karkówkę rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy porcję farszu
  • Zawijamy boki i zwijamy w rulon
  • Owijamy każdą roladkę w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min

Sos jabłkowo-winny:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • W garnuszku/rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Wlewamy wino
  • Dusimy 3 minuty
  • Wlewamy pół szklanki rosołu
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem na gładki sos

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
  • Doprawiamy solą 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Do puree można wycisnąć trochę soku z cytryny (około ¼ cytryny) na zmianę smaku.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się podobna propozycja potrawy – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Karkówka faszerowana

  • 2 plastry karkówki wieprzowej (każdy po 150 g)
  • 200 g łopatki z dzika
  • ½ cebuli (50 g)
  • 10 g suszonych grzybów (namoczonych w szklance zimnej wody przez minimum 6 godz.)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Sos jabłkowo-winny

  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ jabłka (90 g)
  • 25 ml białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (8 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Purée selerowo-gruszkowe

  • 5 plastrów selera w korzeniu (300 g)
  • 1 średniej wielkości gruszka (130 g)
  • Sól kłodawska (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję (…)

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę (…)

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl