fbpx
logo
Szukaj
open close

Kasza jaglana z gruszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c63215933-ad7d-4c5e-a91f-c3b627c4671b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kasza jaglana z gruszkami

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona
  • Miąższ z gruszek kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i polewamy sokiem z cytryny
  • Kaszę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną wodą
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy 1/3 ilości cukru i skórkę z cytryny, mieszamy i zagotowujemy
  • Wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową
  • Odkładamy 2-3 plastry gruszki, a pozostałą część kroimy w kostkę
  • W garnku zagotowujemy mleko
  • Do mleka wsypujemy kaszę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut, często mieszając
  • Kasze ściągamy z kuchenki, dodajemy pozostały cukier i mieszamy
  • Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i dokładnie mieszamy
  • Kaszę przenosimy do miski, dekorujemy plastrami gruszki i wkładamy do lodówki
  • Kaszę podajemy mocno schłodzoną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kaszą jaglaną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (1000 g)
  • Gruszka (260 g)
  • Woda (200 ml)
  • Kasza jaglana (120 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kasza jaglana z borówkami i siemieniem lnianym

Kasze gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydłubujemy ziarna i rozgniatamy w moździerzu na pył (…)

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z pietruszkowym pesto

Do blendera wkładamy natkę pietruszki oraz czosnek (bez łupin), dodajemy sok z cytryny, tłuszcz oraz sól i całość blendujemy na (…)

WIĘCEJ >

Jaglanka z mlekiem kokosowym

kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do (…)

WIĘCEJ >

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i (…)

WIĘCEJ >

Jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i (…)

WIĘCEJ >