Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min)
- Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
- Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce
- Smażymy na rozgrzanym smalcu 3-4 min
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek
Rady dietetyka
Sprawdź, czy składniki danego przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.
Autor
Lista składników
- 1 kaszanka gryczana (ok. 200 g)
- 2 ziemniaki (ok. 150 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ łyżeczki majeranku (ok. 3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z marchewką
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę i kilka łyżek wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pilnujemy, by się nie…
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…
WIĘCEJ >Serniczki z awokado o smaku limonki
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm….
WIĘCEJ >