fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiszona marchewka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4310e9f6-b783-482a-ab25-7c345bbb8678
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kiszona marchewka

Przygotowanie

  • Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń.
  • Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. 
  • W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wyczyszczoną marchew dokładnie obieramy i kroimy w plastry.
  • W słoju do kiszenia marchew układamy warstwami, pomiędzy każdą dając nieobrany ząbek czosnku, pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
  • Zalewamy ostudzoną wodą, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Codziennie obracamy słoikiem, żeby wypłynęły zbierające się pęcherzyki powietrza.
  • Marchewkę można jeść już po 3 dniach, a najlepsza jest, gdy poczeka się około tygodnia.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Wszystkie kiszonki przed zjedzeniem dobrze jest wstawić na kilka godz. do lodówki, tak by spowolnić proces fermentacji.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Czosnek (świeży) (25 g)
  • Gorczyca – ziarno (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda Po chwili obieramy jajka ze skorupki Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować…

WIĘCEJ >

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min mieszamy Dodajemy cebulę i czosnek Zasmażamy 2 min Dodajemy tymianek, mieszamy Przykrywamy pokrywką na 5…

WIĘCEJ >