Kiszona marchewka
Kiszona marchewka
Przygotowanie
- Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń.
- Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
- W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do ostygnięcia.
- Wyczyszczoną marchew dokładnie obieramy i kroimy w plastry.
- W słoju do kiszenia marchew układamy warstwami, pomiędzy każdą dając nieobrany ząbek czosnku, pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
- Zalewamy ostudzoną wodą, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Codziennie obracamy słoikiem, żeby wypłynęły zbierające się pęcherzyki powietrza.
- Marchewkę można jeść już po 3 dniach, a najlepsza jest, gdy poczeka się około tygodnia.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety i nietolerancji.
Uwagi
Wszystkie kiszonki przed zjedzeniem dobrze jest wstawić na kilka godz. do lodówki, tak by spowolnić proces fermentacji.
Autor
Lista składników
- 3 średnie marchewki (180 g)
- Ok. 15 ziarenek gorczycy (5 g)
- 3 ziarna ziela angielskiego (3 g)
- 5 ziarenek pieprzu (2 g)
- 3-5 ząbków czosnku (25 g)
- 2 szklanki wody (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…
WIĘCEJ >Sorbet zakochanych
Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…
WIĘCEJ >Grasica smażona na maśle ze szparagami
Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >