fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiszona marchewka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4310e9f6-b783-482a-ab25-7c345bbb8678
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kiszona marchewka

Przygotowanie

  • Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń.
  • Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. 
  • W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wyczyszczoną marchew dokładnie obieramy i kroimy w plastry.
  • W słoju do kiszenia marchew układamy warstwami, pomiędzy każdą dając nieobrany ząbek czosnku, pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
  • Zalewamy ostudzoną wodą, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Codziennie obracamy słoikiem, żeby wypłynęły zbierające się pęcherzyki powietrza.
  • Marchewkę można jeść już po 3 dniach, a najlepsza jest, gdy poczeka się około tygodnia.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety i nietolerancji.

Uwagi

Wszystkie kiszonki przed zjedzeniem dobrze jest wstawić na kilka godz. do lodówki, tak by spowolnić proces fermentacji.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 średnie marchewki (180 g)
  • Ok. 15 ziarenek gorczycy (5 g)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (3 g)
  • 5 ziarenek pieprzu (2 g)
  • 3-5 ząbków czosnku (25 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Piekarnik, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >

Sorbet zakochanych

Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >