Kiszona marchewka
Kiszona marchewka
Przygotowanie
- Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń.
- Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
- W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do ostygnięcia.
- Wyczyszczoną marchew dokładnie obieramy i kroimy w plastry.
- W słoju do kiszenia marchew układamy warstwami, pomiędzy każdą dając nieobrany ząbek czosnku, pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
- Zalewamy ostudzoną wodą, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Codziennie obracamy słoikiem, żeby wypłynęły zbierające się pęcherzyki powietrza.
- Marchewkę można jeść już po 3 dniach, a najlepsza jest, gdy poczeka się około tygodnia.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Wszystkie kiszonki przed zjedzeniem dobrze jest wstawić na kilka godz. do lodówki, tak by spowolnić proces fermentacji.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Marchew (180 g)
- Czosnek (25 g)
- Gorczyca – ziarno (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz ziarnisty (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.