fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiszona marchewka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4310e9f6-b783-482a-ab25-7c345bbb8678
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kiszona marchewka

Przygotowanie

  • Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń.
  • Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. 
  • W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wyczyszczoną marchew dokładnie obieramy i kroimy w plastry.
  • W słoju do kiszenia marchew układamy warstwami, pomiędzy każdą dając nieobrany ząbek czosnku, pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
  • Zalewamy ostudzoną wodą, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Codziennie obracamy słoikiem, żeby wypłynęły zbierające się pęcherzyki powietrza.
  • Marchewkę można jeść już po 3 dniach, a najlepsza jest, gdy poczeka się około tygodnia.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety i nietolerancji.

Uwagi

Wszystkie kiszonki przed zjedzeniem dobrze jest wstawić na kilka godz. do lodówki, tak by spowolnić proces fermentacji.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 średnie marchewki (180 g)
  • Ok. 15 ziarenek gorczycy (5 g)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (3 g)
  • 5 ziarenek pieprzu (2 g)
  • 3-5 ząbków czosnku (25 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Piekarnik, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl miętowe mango

Myjemy mango, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę Myjemy liście sałaty rzymskiej oraz liście mięty Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…

WIĘCEJ >