fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiszona marchewka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4310e9f6-b783-482a-ab25-7c345bbb8678

Kiszona marchewka

Przygotowanie

  • Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń.
  • Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. 
  • W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wyczyszczoną marchew dokładnie obieramy i kroimy w plastry.
  • W słoju do kiszenia marchew układamy warstwami, pomiędzy każdą dając nieobrany ząbek czosnku, pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
  • Zalewamy ostudzoną wodą, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Codziennie obracamy słoikiem, żeby wypłynęły zbierające się pęcherzyki powietrza.
  • Marchewkę można jeść już po 3 dniach, a najlepsza jest, gdy poczeka się około tygodnia.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety i nietolerancji.

Uwagi

Wszystkie kiszonki przed zjedzeniem dobrze jest wstawić na kilka godz. do lodówki, tak by spowolnić proces fermentacji.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 średnie marchewki (180 g)
  • Ok. 15 ziarenek gorczycy (5 g)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (3 g)
  • 5 ziarenek pieprzu (2 g)
  • 3-5 ząbków czosnku (25 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Piekarnik, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…

WIĘCEJ >

Sos z zielonego pieprzu

Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu  Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >