fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klasyczne tortille pszenne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f1e7f91-01dd-4193-8f45-4eea69b04eab
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Klasyczne tortille pszenne

Przygotowanie

  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (sól), dodajemy tłuszcz, dolewamy ciepłą wodę i całość dokładnie miksujemy (do momentu, aż mieszanka będzie przypominać drugą bułkę tartą)
  • Z masy formujemy kulę, wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą z nich na placek o średnicy ok. 15 cm
  • Otrzymane tortille przykrywamy wilgotnym ręcznikiem na czas rozwałkowywania kolejnych
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy tortillę i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony (na jasnozłoty kolor)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia grillowa, Robot kuchenny, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa

Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny,…

WIĘCEJ >

Pikantne łódeczki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki Chili drobno siekamy W garnku zagotowujemy wodę Na wrzątek wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy ziemniaki na ok. 5 minut Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym Ziemniaki…

WIĘCEJ >

Chrupiący chleb z oliwkami

Do miski wsypujemy drożdże i cukier, dolewamy ciepłą wodę (2/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana) Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól,…

WIĘCEJ >