fbpx
logo
Szukaj
open close

Klasyczne tortille pszenne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f1e7f91-01dd-4193-8f45-4eea69b04eab
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klasyczne tortille pszenne

Przygotowanie

  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (sól), dodajemy tłuszcz, dolewamy ciepłą wodę i całość dokładnie miksujemy (do momentu, aż mieszanka będzie przypominać drugą bułkę tartą)
  • Z masy formujemy kulę, wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą z nich na placek o średnicy ok. 15 cm
  • Otrzymane tortille przykrywamy wilgotnym ręcznikiem na czas rozwałkowywania kolejnych
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy tortillę i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony (na jasnozłoty kolor)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia grillowa, Robot kuchenny, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jagnięcina po jamajsku

Mięso kroimy na kotlety i wkładamy do płaskiego naczynia Do miski wsypujemy przyprawy (ziele angielskie, cynamon, pieprz i sól) i dokładnie mieszamy Następnie posypujemy mięso z każdej strony przyprawami, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…

WIĘCEJ >

Stek nowojorski

Do miski wsypujemy przyprawy (tymianek, oregano, paprykę i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i nacieramy z każdej strony przyprawami Następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 3 godz….

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z gruszką, winogronem i orzechami

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy ser i grillujemy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty Gruszkę kroimy w plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy rukolę, winogrono, gruszkę oraz orzechy, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >