Klasyczne tortille pszenne
Klasyczne tortille pszenne
Przygotowanie
- Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (sól), dodajemy tłuszcz, dolewamy ciepłą wodę i całość dokładnie miksujemy (do momentu, aż mieszanka będzie przypominać drugą bułkę tartą)
- Z masy formujemy kulę, wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut
- Ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą z nich na placek o średnicy ok. 15 cm
- Otrzymane tortille przykrywamy wilgotnym ręcznikiem na czas rozwałkowywania kolejnych
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy tortillę i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony (na jasnozłoty kolor)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Woda (125 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny,…
WIĘCEJ >Pikantne łódeczki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki Chili drobno siekamy W garnku zagotowujemy wodę Na wrzątek wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy ziemniaki na ok. 5 minut Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym Ziemniaki…
WIĘCEJ >Chrupiący chleb z oliwkami
Do miski wsypujemy drożdże i cukier, dolewamy ciepłą wodę (2/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana) Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól,…
WIĘCEJ >