fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Meksykańska tortilla z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-322
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Meksykańska tortilla z wołowiną

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie powstawały grudki
  • Dodajemy przyprawy (chili, oregano, kminek i gałkę), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy przecier, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię i mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, a na patelnię stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy tortillę, rozsmarowujemy na niej trochę farszu, posypujemy serem i kładziemy następny placek tortilli (tak postępujemy z wszystkimi plackami, na wierzchu powinna się znaleźć tortilla posypana serem)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia torttili.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Tortilla (350 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurt malinowy

Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy jogurt, dodajemy maliny i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – zajączek, kotek i piesek

Z kromki chleba wycinamy kółka, które następnie smarujemy serem topionym Ogórka kroimy w paski Z sera żółtego wycinamy kółko Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt promieni słońca, uszek i wąsów Oliwkę kroimy…

WIĘCEJ >