fbpx
logo
Szukaj
open close

Meksykańska tortilla z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb08f17e6-93ea-4dfa-9c0c-654d4251ac29
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Meksykańska tortilla z wołowiną

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie powstawały grudki
  • Dodajemy przyprawy (chili, oregano, kminek i gałkę), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy przecier, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię i mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, a na patelnię stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy tortillę, rozsmarowujemy na niej trochę farszu, posypujemy serem i kładziemy następny placek tortilli (tak postępujemy z wszystkimi plackami, na wierzchu powinna się znaleźć tortilla posypana serem)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnic od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Tortilla (350 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…

WIĘCEJ >

Wieprzowina z warzywami

Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy wszystkie przyprawy (soli połowę) i dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy mięso i odstawiamy na ok. 30 minut Czosnek z imbirem…

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >