fbpx
logo
Szukaj
open close

Meksykańska tortilla z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb08f17e6-93ea-4dfa-9c0c-654d4251ac29
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Meksykańska tortilla z wołowiną

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie powstawały grudki
  • Dodajemy przyprawy (chili, oregano, kminek i gałkę), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy przecier, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię i mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, a na patelnię stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy tortillę, rozsmarowujemy na niej trochę farszu, posypujemy serem i kładziemy następny placek tortilli (tak postępujemy z wszystkimi plackami, na wierzchu powinna się znaleźć tortilla posypana serem)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnic od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Tortilla (350 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowa karkówka z warzywami

Karkówkę kroimy w kostkę, a warzywa w paski Zalewamy marynatą z mleka kokosowego, kolendry, kardamonu i soli Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc) Rozgrzewamy patelnię Smażymy mięso z warzywami…

WIĘCEJ >

Sałatka z dzikim ryżem i szparagami

Pomidory drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w pół…

WIĘCEJ >

Pomidory pieczone w szynce

Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut, a następnie podajemy na gorąco

WIĘCEJ >

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >