fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tortille z kurczakiem i kukurydzą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4038dd38-061c-4e7a-a30b-02c89459d71d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tortille z kurczakiem i kukurydzą

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę, dodajemy ser i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w drobną kostkę (lub paski)
  • Połowę ilości tortilli kładziemy na blat, nakładamy mięso, ser z kukurydzą, przecier oraz zieleninę i przykrywamy pozostałymi plackami tortilli, tworząc w ten sposób „kanapki”
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy na nią po kolei placki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Następnie przenosimy placki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 3-5 minut (w tym czasie smażymy pozostałe placki)
  • Przed podaniem kroimy placki na ćwiartki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Tortillę możesz podawać z ulubionym sosem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Ser twarogowy krowi (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z jajkiem i makaronem warzywnym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy rzodkiew wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) W garnku podgrzewamy rosół…

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie musztardowym

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz (2/5 ilości oliwy), dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Mięso…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone z natką pietruszki i chili

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z chili podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 5

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz, dolewamy mleko i…

WIĘCEJ >