fbpx
logo
Szukaj
open close

Tortille z kurczakiem i kukurydzą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4038dd38-061c-4e7a-a30b-02c89459d71d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tortille z kurczakiem i kukurydzą

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę, dodajemy ser i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w drobną kostkę (lub paski)
  • Połowę ilości tortilli kładziemy na blat, nakładamy mięso, ser z kukurydzą, przecier oraz zieleninę i przykrywamy pozostałymi plackami tortilli, tworząc w ten sposób „kanapki”
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy na nią po kolei placki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Następnie przenosimy placki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 3-5 minut (w tym czasie smażymy pozostałe placki)
  • Przed podaniem kroimy placki na ćwiartki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Tortillę możesz podawać z ulubionym sosem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Ser twarogowy krowi (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym

Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą Stawiamy na cały dzień na…

WIĘCEJ >

Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…

WIĘCEJ >

Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem

Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…

WIĘCEJ >