fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane tortille z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-355
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane tortille z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Chili, zieleninę i cebulkę drobno siekamy
  • Mięso odcedzamy i kroimy na małe kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Do miski z serem żółtym dodajemy 1/4 ilości pomidorów, 1/2 ilości chili oraz 1/2 ilości zieleniny i całość dokładnie mieszamy
  • W rondla wsypujemy mąkę, dolewamy odrobinę mleka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Dolewamy pozostałe mleko i podgrzewamy lekko mieszając do momentu, aż zgęstnieję
  • Odlewamy trochę powstałego sosu (do polania tortilli na koniec)
  • Do miski z serem parmezanem dodajemy mięso, pozostałą ilość pomidorów, chili i zieleniny, cebulkę oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy
  • Na tortillach rozkładamy farsz, zawijamy i układamy w formie brzegiem do dołu
  • Następnie polewamy tortillę pozostałym sosem i posypujemy odłożoną mieszanką sera, pomidora, chili oraz kolendry
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Mleko krowie (425 g)
  • Kurczak pierś (250 g)
  • Ser żółty (120 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Chili (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka kukurydziana (18 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Grillowana dorada na ryżu

Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie wsadzamy rybę do naczynia płaskiego, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 30…

WIĘCEJ >

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >