fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane tortille z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c233d66a2-4704-4e70-8019-402fef6e8ffc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane tortille z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Chili, zieleninę i cebulkę drobno siekamy
  • Mięso odcedzamy i kroimy na małe kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Do miski z serem żółtym dodajemy 1/4 ilości pomidorów, 1/2 ilości chili oraz 1/2 ilości zieleniny i całość dokładnie mieszamy
  • W rondla wsypujemy mąkę, dolewamy odrobinę mleka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Dolewamy pozostałe mleko i podgrzewamy lekko mieszając do momentu, aż zgęstnieję
  • Odlewamy trochę powstałego sosu (do polania tortilli na koniec)
  • Do miski z serem parmezanem dodajemy mięso, pozostałą ilość pomidorów, chili i zieleniny, cebulkę oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy
  • Na tortillach rozkładamy farsz, zawijamy i układamy w formie brzegiem do dołu
  • Następnie polewamy tortillę pozostałym sosem i posypujemy odłożoną mieszanką sera, pomidora, chili oraz kolendry
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Danie możesz dodatkowo posypać pokrojonym w kostkę awokado i papryką czerwoną lub innymi, ulubionymi warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Mleko kokosowe (425 ml)
  • Kurczak pierś (250 g)
  • Ser żółty (120 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Chili (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka kukurydziana (18 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 7

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…

WIĘCEJ >