fbpx
logo
Szukaj
open close

Klopsiki z sosem grzybowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdbeaefe3-31c9-44f1-a1bb-bb03d5b8baa2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klopsiki z sosem grzybowym

Przygotowanie

Klopsiki

  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy przesianą przez sitko mąkę i przyprawy, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mielonej formujemy kulki o średnicy ok. 1 cm

Sos grzybowy

  • Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy klopsiki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, po czym obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy grzyby i cebulę, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zbrązowieję, a pozostałe składniki zmiękną
  • Mąkę dokładnie mieszamy z mlekiem i wlewamy na patelnię
  • Dodajemy tłuszcz (masło) i przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Klopsiki z sosem możemy podawać z makaronem, ryżem lub kaszą

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z klopsikami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Klopsiki

  • Wołowina mięso mielone (225 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka kokosowa (35 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Cebula granulowana (0.5 g)

Sos grzybowy

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Pieczarka (świeża) (225 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >

Kotlety z indyka z szałwią

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Mięso posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Połowę zieleniny siekamy i dodajemy do miski z serem Przygotowujemy trzy miski – do…

WIĘCEJ >

Kurczak z chili i makaronem

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i paprykę kroimy w cienkie paski Mięso kroimy w cienkie plastry Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >