fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowe szwedzkie klopsiki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75aceba3-6ad0-47df-914e-e321cfad3322
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowe szwedzkie klopsiki

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z jajem
  • Do miski z jajem dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy (zioła prowansalskie) oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z masy mięsnej formujemy klopsiki, układamy na papierze i wkładamy blachę do lodówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy klopsiki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone klopsiki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, tak aby otrzymać rzadki i gładki sos
  • Na patelnię dokładamy klopsiki i podgrzewamy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy klopsiki z sosem i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z klopsikami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina mięso mielone (750 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - mała, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bagietka z szynką parmeńską i camembertem

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę skrapiamy tłuszczem Ser kroimy w plastry Na jednej połowie bagietki układamy sałatę, szynkę oraz ser i całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Kotlety z pomarańczową glazurą

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dolewamy sok, dodajemy cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut Mięso ciasno układamy w płaskim naczyniu (niemetalowym) i polewamy przygotowanym sosem Następnie przykrywamy…

WIĘCEJ >

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Brownie z batatów i wątróbki

Ciasto: Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować Dodajemy do miski obrane banany Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj…

WIĘCEJ >