fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowe szwedzkie klopsiki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75aceba3-6ad0-47df-914e-e321cfad3322
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowe szwedzkie klopsiki

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z jajem
  • Do miski z jajem dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy (zioła prowansalskie) oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z masy mięsnej formujemy klopsiki, układamy na papierze i wkładamy blachę do lodówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy klopsiki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone klopsiki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, tak aby otrzymać rzadki i gładki sos
  • Na patelnię dokładamy klopsiki i podgrzewamy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy klopsiki z sosem i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z klopsikami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina mięso mielone (750 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - mała, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą

Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…

WIĘCEJ >

Koktajl arbuzowy

Odkrawamy skórkę arbuza Obieramy banana Myjemy sałatę rzymską Umieszczamy arbuza, banana i sałatę rzymską w blenderze Wyciskamy do składników w blenderze sok z cytryny Blendujemy

WIĘCEJ >