fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowe szwedzkie klopsiki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75aceba3-6ad0-47df-914e-e321cfad3322
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kremowe szwedzkie klopsiki

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z jajem
  • Do miski z jajem dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy (zioła prowansalskie) oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z masy mięsnej formujemy klopsiki, układamy na papierze i wkładamy blachę do lodówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy klopsiki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone klopsiki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, tak aby otrzymać rzadki i gładki sos
  • Na patelnię dokładamy klopsiki i podgrzewamy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy klopsiki z sosem i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z klopsikami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina mięso mielone (750 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - mała, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Baton z amarantusem

Orzechy i owoce suszone drobniej kroimy Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając Do orzechów dodajemy płatki owsiane, mieszamy i podpiekamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy sezam, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki z szynką, serem i ananasem

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę kroimy w drobną kostkę Ananasa odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem Do miski wybijamy jaja,…

WIĘCEJ >