fbpx
logo
Szukaj
open close

Kokosowe ciasto do kawy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdc2b87c9-2114-43c0-989c-cc28cf989426
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kokosowe ciasto do kawy

Przygotowanie

Posypka

  • Orzechy drobniej siekamy
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta

Ciasto

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Do miski wlewamy tłuszcz, wybijamy jaja, dodajemy cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłub ujemy nasiona), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy
  • Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy
  • Zawartość obu misek łączymy ze sobą i miksujemy, aż nie będzie żadnych grudek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. c
  • Formę smarujemy tłuszczem
  • Do formy przelewamy masę, posypujemy posypką i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Posypka

  • Orzech włoski (220 g)
  • Cukier trzcinowy (75 g)
  • Masło (60 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Ciasto

  • Jajo kurze (459 g)
  • Masło (120 g)
  • Mąka kokosowa (100 g)
  • Cukier trzcinowy (75 g)
  • Mleko kokosowe (60 ml)
  • Proszek do pieczenia (3 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Wanilia – laska (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…

WIĘCEJ >

Kruszonka na wiśniach

Nadzienie Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Wiśnie drylujemy Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego Nadzienie posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut…

WIĘCEJ >

Ciasto marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach Do żółtek dodajemy miód i miksujemy Żółtka z miodem przelewamy do miski z…

WIĘCEJ >

Ciastka ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy na purée i odstawiamy do ostygnięcia Do ostygniętych ziemniaków dodajemy tłuszcz, mąkę, proszek do…

WIĘCEJ >