fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto czekoladowe bez mąki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9d3646d-8120-4a1c-a0ee-05398cb6011e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto czekoladowe bez mąki

Przygotowanie

  • Jaja powinny mieć temp. pokojową
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia (boki również)
  • Czekoladę łamiemy na kawałki
  • Tłuszcz kroimy na kawałki
  • Do rondla wrzucamy czekoladę, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż masa będzie gładka
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz słodzik i ubijamy przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie dodajemy do masy czekoladę i mieszamy, po czym wylewamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (lub pieczemy do momentu, aż wierzch będzie kruchy)
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, a następnie ostrym nożem odcinamy brzegi ciasta
  • Ciasto przenosimy na paterę i opcjonalnie ozdabiamy owocami i bitą śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Czekolada gorzka (bez mleka) (300 g)
  • Jajo kurze (255 g)
  • Masło (175 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (60 ml)
  • Ksylitol (20 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Lekkie ciasto czekoladowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy połowę (…)

WIĘCEJ >

Ciasto kawowo-orzechowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Tłuszcz ucieramy z cukrem (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Jaja wybijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >