Kotlety drobiowe po indyjsku
Kotlety drobiowe po indyjsku
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
- Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
- Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera, dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry) i dokładnie blendujemy
- Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy groszek i ponownie mieszamy
- Z masy formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blachę
- Blachę wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Pomidory z ogórkiem kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kotlety obtaczamy w mącę, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po ok. 3-4 minuty
- Usmażone kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor (300 g)
- Ziemniak (200 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Groszek zielony (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Curry w proszku (6 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zakochane sówki z salami i sera
Z salami wycinamy kawałki w kształcie liter, serduszek, skrzydełek i uszek Z sera wycinamy kawałki w kształcie serc i kółek Wszystkie składniki układamy na kształt sówek, tak jak na załączonym obrazku
WIĘCEJ >Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią
Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…
WIĘCEJ >Ziemniaki po toskańsku
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie skrapiamy tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut Po tym czasie ściągamy…
WIĘCEJ >Faszerowana cukinia
Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C 1/3 ilości cukinii ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Pozostałą cukinię…
WIĘCEJ >