fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety drobiowe po indyjsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c2ca048-f39e-44d3-9828-48e664e02cc6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety drobiowe po indyjsku

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera, dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry) i dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy groszek i ponownie mieszamy
  • Z masy formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Pomidory z ogórkiem kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotlety obtaczamy w mącę, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po ok. 3-4 minuty
  • Usmażone kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Ręcznik papierowy, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajo w naleśniku gryczanym

W garnku rozpuszczamy tłuszcz, a następnie wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki (1/3 ilości jaj), całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Rozgrzewamy patelnię i smarujemy małą ilością tłuszczu Naleśniki smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Owsianka – pingwin z borówkami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >