fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety drobiowe po indyjsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c2ca048-f39e-44d3-9828-48e664e02cc6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety drobiowe po indyjsku

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera, dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry) i dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy groszek i ponownie mieszamy
  • Z masy formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Pomidory z ogórkiem kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotlety obtaczamy w mącę, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po ok. 3-4 minuty
  • Usmażone kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Ręcznik papierowy, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zakochane sówki z salami i sera

Z salami wycinamy kawałki w kształcie liter, serduszek, skrzydełek i uszek Z sera wycinamy kawałki w kształcie serc i kółek Wszystkie składniki układamy na kształt sówek, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >

Ziemniaki po toskańsku

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie skrapiamy tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut Po tym czasie ściągamy…

WIĘCEJ >

Faszerowana cukinia

Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C 1/3 ilości cukinii ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Pozostałą cukinię…

WIĘCEJ >