fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety drobiowe po indyjsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c2ca048-f39e-44d3-9828-48e664e02cc6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety drobiowe po indyjsku

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera, dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry) i dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy groszek i ponownie mieszamy
  • Z masy formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Pomidory z ogórkiem kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotlety obtaczamy w mącę, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po ok. 3-4 minuty
  • Usmażone kotlety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Ręcznik papierowy, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Niebanalne kotlety z indyka

Cebulę i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy Do osobnej (…)

WIĘCEJ >

Kotlety z łososia i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy (…)

WIĘCEJ >

Siekane kotlety z sarny

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego (…)

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu (…)

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym (…)

WIĘCEJ >