fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Niebanalne kotlety z indyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82cfa9d5-8442-4329-95c5-6d4e2884fd9a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Niebanalne kotlety z indyka

Przygotowanie

  • Cebulę i zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy mięso, cebulę oraz zieleninę i dokładnie mieszamy rękami
  • Dodajemy mieszankę męki z przyprawami i ponownie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Masę mięsną dzielimy na części i formujemy małe kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie obracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)
  • Koper (ziele) suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z ciecierzycą i jarmużem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jarmuż siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy jarmuż oraz ciecierzycę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy komosę oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty

WIĘCEJ >

Mrożony koktajl bananowo ananasowy

Myjemy liście szpinaku Do blendera wkładamy wszystkie składniki Blendujemy

WIĘCEJ >

Śmietana z ananasem

Do miski nakładamy śmietanę Ananasa obieramy, kroimy w kostkę i kładziemy na wierzch śmietany

WIĘCEJ >

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >