fbpx
logo
Szukaj
open close

Niebanalne kotlety z indyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82cfa9d5-8442-4329-95c5-6d4e2884fd9a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Niebanalne kotlety z indyka

Przygotowanie

  • Cebulę i zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy mięso, cebulę oraz zieleninę i dokładnie mieszamy rękami
  • Dodajemy mieszankę męki z przyprawami i ponownie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Masę mięsną dzielimy na części i formujemy małe kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie obracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)
  • Koper (ziele) suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczarkowy burger

Z pieczarek usuwamy ogonki, a następnie drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy mięso oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera oraz kapelusze pieczarek i…

WIĘCEJ >

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 10

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Domowy makaron gryczany

Z podanych składników zagniatamy ciasto Odstawiamy je na 30 minut Rozwałkowujemy podsypując mąką i kroimy na cienkie paski Gotowy makaron gotujemy w w osolonej wodzie kilka minut, aż będzie miękki Odcedzamy i od razu podajemy…

WIĘCEJ >