fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a4a48e0-aa5a-457e-affc-c56e1fa97c00-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

Przygotowanie

Kotlety z dzika:

  • Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie)
  • Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną (mieszamy)
  • Dzielimy na 4 kulki, spłaszczamy ręką na grubość 1,5 cm
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Smażymy mięso po 3 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 min

Kapusta:

  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku pokrojony boczek
  • Podsmażamy przez 3-4 min
  • Wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 min
  • Dodajemy kapustę
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy szklanką zimnej wody
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Gotujemy na małym ogniu przez godzinę
  • Lekko solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, kapusta i wędzonki są słone)

Bataty:

  • Obieramy bataty
  • Kroimy w małe kawałki np. w cząstki
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości – około 25 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Łatwiej formuje się mięso jeśli będziemy mieć zwilżone dłonie.

W przepisie możesz wykorzystać inny, ulubiony rodzaj mięsa, np. mięso z jelenia lub z sarny.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g dziczyzny (gulaszowe/karkówka/łopatka)
  • ¼ obranej marchewki (15 g)
  • ¼ obranej pietruszki (20 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 0,5 kg batatów
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinia z łagodnym z farszem

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki. Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski. Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…

WIĘCEJ >