fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a4a48e0-aa5a-457e-affc-c56e1fa97c00-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

Przygotowanie

Kotlety z dzika:

  • Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie)
  • Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną (mieszamy)
  • Dzielimy na 4 kulki, spłaszczamy ręką na grubość 1,5 cm
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Smażymy mięso po 3 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 min

Kapusta:

  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku pokrojony boczek
  • Podsmażamy przez 3-4 min
  • Wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 min
  • Dodajemy kapustę
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy szklanką zimnej wody
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Gotujemy na małym ogniu przez godzinę
  • Lekko solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, kapusta i wędzonki są słone)

Bataty:

  • Obieramy bataty
  • Kroimy w małe kawałki np. w cząstki
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości – około 25 min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Mielone kotlety z dzika

  • Dziczyzna karkówka (400 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Marchew (świeża) (20 g)
  • Pietruszka korzeń (20 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Duszona, kiszona kapusta

  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Gotowane bataty

  • Batat (500 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >