fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a4a48e0-aa5a-457e-affc-c56e1fa97c00-1

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

Przygotowanie

Kotlety z dzika:

  • Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie)
  • Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną (mieszamy)
  • Dzielimy na 4 kulki, spłaszczamy ręką na grubość 1,5 cm
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Smażymy mięso po 3 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 min

Kapusta:

  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku pokrojony boczek
  • Podsmażamy przez 3-4 min
  • Wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 min
  • Dodajemy kapustę
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy szklanką zimnej wody
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Gotujemy na małym ogniu przez godzinę
  • Lekko solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, kapusta i wędzonki są słone)

Bataty:

  • Obieramy bataty
  • Kroimy w małe kawałki np. w cząstki
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości – około 25 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Łatwiej formuje się mięso jeśli będziemy mieć zwilżone dłonie.

W przepisie możesz wykorzystać inny, ulubiony rodzaj mięsa, np. mięso z jelenia lub z sarny.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g dziczyzny (gulaszowe/karkówka/łopatka)
  • ¼ obranej marchewki (15 g)
  • ¼ obranej pietruszki (20 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 0,5 kg batatów
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Placki bananowe z sosem malinowym

Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…

WIĘCEJ >

Pieczony, ziołowy boczek

Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….

WIĘCEJ >