fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a4a48e0-aa5a-457e-affc-c56e1fa97c00-1

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

Przygotowanie

Kotlety z dzika:

  • Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie)
  • Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną (mieszamy)
  • Dzielimy na 4 kulki, spłaszczamy ręką na grubość 1,5 cm
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Smażymy mięso po 3 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 min

Kapusta:

  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku pokrojony boczek
  • Podsmażamy przez 3-4 min
  • Wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 min
  • Dodajemy kapustę
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy szklanką zimnej wody
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Gotujemy na małym ogniu przez godzinę
  • Lekko solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, kapusta i wędzonki są słone)

Bataty:

  • Obieramy bataty
  • Kroimy w małe kawałki np. w cząstki
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości – około 25 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Łatwiej formuje się mięso jeśli będziemy mieć zwilżone dłonie.

W przepisie możesz wykorzystać inny, ulubiony rodzaj mięsa, np. mięso z jelenia lub z sarny.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g dziczyzny (gulaszowe/karkówka/łopatka)
  • ¼ obranej marchewki (15 g)
  • ¼ obranej pietruszki (20 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 0,5 kg batatów
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagowa carbonara

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >