Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami
Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami
Przygotowanie
Kotlety z dzika:
- Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie)
- Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę
- Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną (mieszamy)
- Dzielimy na 4 kulki, spłaszczamy ręką na grubość 1,5 cm
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Smażymy mięso po 3 min z każdej strony na średnim ogniu
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 min
Kapusta:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- Rozgrzewamy w garnku pokrojony boczek
- Podsmażamy przez 3-4 min
- Wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 min
- Dodajemy kapustę
- Podsmażamy 5 min
- Zalewamy szklanką zimnej wody
- Dodajemy liście i ziele angielskie
- Gotujemy na małym ogniu przez godzinę
- Lekko solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, kapusta i wędzonki są słone)
Bataty:
- Obieramy bataty
- Kroimy w małe kawałki np. w cząstki
- Zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy
- Gotujemy do miękkości – około 25 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Mielone kotlety z dzika
- Dziczyzna karkówka (400 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Marchew (20 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Duszona, kiszona kapusta
- Kapusta kiszona (500 g)
- Woda (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Gotowane bataty
- Batat (500 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Frytki z batatów
Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…
WIĘCEJ >Sałatka morska z wędzonym łososiem
Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >Pieczarki faszerowane mięsem z indyka
Piekarnik ustawiamy na 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Z pieczarek usuwamy nóżki i drobno kroimy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym górą do dołu. Siekamy cebulę i natkę pietruszki, a następnie…
WIĘCEJ >Pomidory pieczone w szynce
Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut, a następnie podajemy na gorąco
WIĘCEJ >